SVs valgbudskap til røykerne

Det fins ca. 1,5 mill. røykere her i landet og vi syns stort sett at dagens røykepolitikk med forbud, mobbing og skyhøye avgifter er noe utrivelig herk. Dessuten fins det mange ikkerøykere som heller ikke syns dette er rasjonell politikk. Pub og kafébesøk blir som ufrivillige røykavvenningskurs og det er verken festlig eller koselig. Det […]

Det fins ca. 1,5 mill. røykere her i landet og vi syns stort sett at dagens røykepolitikk med forbud, mobbing og skyhøye avgifter er noe utrivelig herk. Dessuten fins det mange ikkerøykere som heller ikke syns dette er rasjonell politikk. Pub og kafébesøk blir som ufrivillige røykavvenningskurs og det er verken festlig eller koselig. Det er heller ikke noe innbydende å stå ute i kulda og fryse på seg det ene og det andre. Røykeloven har betydd en helt klar kvalitetsforringelse av utelivet. Alle må ha lik rett til ha det hyggelig på serveringsstedene.

Røykeforbudtilhengerne har ett godt poeng, og det er at serveringspersonalet skal ha et godt inneklima på arbeidsplassen. Det kan vi imidlertid få til med effektive ventilasjonsanlegg. 100 prosent røykfri luft er å legge lista for høyt, eksosfri luft til sjåfører eller støvfri luft til bygningsarbeidere er til sammenligning helt urealistisk.

Skremselspropagandaen om at røyking fører til lungekreft og dødelege sjukdomar holder ikke mål. Det er som å si at alkoholbruk fører til skrumplever. Et moderat røykforbruk er ikke verre enn et moderat alkoholforbruk, særlig ikke hvis en får i seg litt ekstra vitaminer.

Et forbud mot tilsetting av nikotinforsterkende og avhengighetsfremmende medikamenter til tobakken hadde derimot vært på sin plass. Det blir som om kaffeimportørene skulle tilsette heroin til kaffen for å sikre seg faste kunder. Halvering av tobakksavgiftene vil stoppe svenskehandel og sigarettsmugling og tobakk vil fortsatt være mer enn dyrt nok.

Trivsel, uteliv og kaffekos er ikke noe som SV skal slåss mot. Vi skal heller ikke drive helsepolitikk som går ut på mobbing og trakassering av innbyggerne. SV bør gå inn for opphevelse av røykeforbudet og heller kreve røykeavdelinger med effektiv ventilasjon. Sats på trivsel for alle i valgkampen. SV må ikke stå fram som et gledesdreperparti i valgåret 2005.

Kommentarer