Sverige ett steg nærmere NATO-medlemskap


NATO-FLØRT:Støvet fra NATO-øvelsen Trident Juncture har knapt rukket å legge seg før militærøvelsen Northern Wind avholdes i Sverige. Frustrerte svenske fredsarbeidere ser øvelsen som ytterligere ett steg mot innmelding i NATO.

Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 2019-03-03

Verken Sverige eller Finland er medlem av NATO, men har vertslandsavtaler med organisasjonen, og deltok under Trident Juncture i Norge. I mars er om lag 10 000 soldater i Norrbotten i Sverige for å spille ut følgende scenario: En fiktiv fiende angriper Sverige. Den svenske hæren får finsk hjelp i kampen mot et trekløver bestående av norske Brigade Nord, en bataljon fra US Marine Corps og et kompani fra britiske Royal Marines. Øvelsen starter i Bardufoss og fortsetter over grensen til Sverige, forbi Kiruna og ned til Haparanda ved Østersjøen, nær Sveriges grense til Finland. Det svenske forsvaret oppgir på sine nettsider at dette ikke er en NATO-øvelse: «Nej. (…) Den leds av Sverige, under svenska principer. Utländska förband är inbjudna att delta.» Men ingen av nasjonene som deltar, står utenfor NATO.

Olof Palmes filosofi

Tidligere statsminister Olof Palmes holdning om samarbeid og dialog er idealer disse ønsker å vende tilbake til.

Svenskene har en lang og stolt tradisjon som nøytrale og alliansefrie, og Sverige forble nøytralt også gjennom den kalde krigen. Den svenske regjeringen deltok i arbeidet med å få på plass FN-avtalen som forbyr atomvåpen, men da Sverige selv skulle underskrive avtalen, var USA raskt på banen og skremte landet til å la være. (Mer om dette på www.kvinnorforfred.se/brev-till-margot-wallstrom/) Å være NATOs alliansepartner, slik Sverige er i dag, innebærer at man kan bli nødt til å si ja til å oppbevare atomvåpen på nasjonal grunn hvis NATO ber om det.

For organisasjonen Nej till NATO i Luleå er denne øvelsen et signal om at den svenske regjeringen nærmer seg et NATO-medlemskap. En rekke eldre sosialdemokrater kritiserer tilnærmingen til NATO. Tidligere statsminister Olof Palmes holdning om samarbeid og dialog er idealer disse ønsker å vende tilbake til.

Det er ingen debatt. Hultqvist vil få oss inn i NATO som kveg.

«Sosialdemokrater som tidligere forsvarsminister Thage G. Peterson (85), tidligere statsråd og diplomat Pierre Schori (80) samt tidligere FN-ambassadør Maj Britt Theorin (86), har vært aktive i debatten både internt i partiet og offentlig,» …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)