Johannes Anyuru: De kommer att drunkna i sine mödrars tårar. Norsteds

Svenske sinnstilstander


Johannes Anyurus virtuose roman stiller dypt ubehagelige spørsmål om terrorbekjempelsens virkninger.

Email: espen.gronlie@gmail.com
Publisert: 2017-04-11
De kommer att drunkna i sine mödrars tårar
Forfatter: Johannes Anyuru
Forlag: Norsteds,

I Norge har vi i år fått en mye omtalt roman av Demian Vitanza, basert på forfatterens møter med en fengslet mann som har vært fremmedkriger i Syria. Mottakelsen av boken tilsier at selve det dokumentariske ved romanen oppleves som vesentlig, i tråd med en tydelig tendens: Romaner som er basert på sanne historier, later i stadig større grad til å fortrenge romaner med diktning. I møte med virkelighetslitteraturen er det noe befriende i at svensk-ugandiske Johannes Anyuru tror på det fiktive ved romansjangeren – på kreativ fabulering og sammenstilling av ulike perspektiver.

Psykisk terror. Og likevel dreier store deler av hans nye roman De kommer att drunkna i sine mödrars tårar seg om en jeg-forteller som tilsynelatende minner om bokens forfatter, og som oppsøker en ung jente som har vært delaktig i en terroraksjon mot en bokhandel i Göteborg. Nå er hun er innlagt på en rettspsykiatrisk klinikk, diagnostisert med en uspesifisert form for schizofreni. De kommer att drunkna innbefatter også en rekke tekster hun skal ha skrevet, henvendt til den mannlige jeg-personen. Her forsøker altså Anyuru å gi uttrykk for et schizofrent menneskes forestillingsverden. Disse delene av romanen er komplekse, vanskelige å tyde, og akkurat slik må de være ment.

Gjenkjennelig. Jenta hadde to menn som medsammensvorne i terroraksjonen mot bokhandelen. Målet var en tegner som hadde drevet satire med islam. Vi kjenner igjen sakene som ligger til grunn her: Mohammed-karikaturene som ble trykket i Jyllands-Posten i 2005, av blant andre Kurt Westergaard, samt Lars Vilks’ Muhammed-karikatur trykket i den svenske lokalavisen Nerikes Allehanda i 2007. I et intervju med Dagens Nyheter forklarer Anyuru, som selv er muslim, at han hadde skrevet deler av romanen før attentatene mot Charlie Hebdo i januar 2015 og mot kulturhuset Krudttønnen i Köbenhavn i februar samme år.

Uansett spiller ofrene for aksjonen en underordnet rolle i Anyurus roman. Oppmerksomheten er på terroristene. De tre sverger lojalitet til IS, og heiser IS-flagget opp foran den unge jentas mobil, som hun livestreamer terroraksjonen med. Men underveis i aksjonen, som beskrives på bokens første sider, begynner jenta brått å tvile på det hun er med på. Hva skjer med henne? Og hva har skjedd?

Tilbake …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?