Johannes Anyuru: De kommer att drunkna i sine mödrars tårar. Norsteds

Svenske sinnstilstander

Johannes Anyurus virtuose roman stiller dypt ubehagelige spørsmål om terrorbekjempelsens virkninger.

Avatar
Email: espen.gronlie@gmail.com
Publisert: 11.04.2017
De kommer att drunkna i sine mödrars tårar
Forfatter: Johannes Anyuru
Norsteds,

I Norge har vi i år fått en mye omtalt roman av Demian Vitanza, basert på forfatterens møter med en fengslet mann som har vært fremmedkriger i Syria. Mottakelsen av boken tilsier at selve det dokumentariske ved romanen oppleves som vesentlig, i tråd med en tydelig tendens: Romaner som er basert på sanne historier, later i stadig større grad til å fortrenge romaner med diktning. I møte med virkelighetslitteraturen er det noe befriende i at svensk-ugandiske Johannes Anyuru tror på det fiktive ved romansjangeren – på kreativ fabulering og sammenstilling av ulike perspektiver.

Psykisk terror. Og likevel dreier store deler av hans nye roman De kommer att drunkna i sine mödrars tårar seg om en jeg-forteller som tilsynelatende minner om bokens forfatter, og som oppsøker en ung jente som har vært delaktig i en terroraksjon mot en bokhandel i Göteborg. Nå er hun er innlagt på en rettspsykiatrisk klinikk, diagnostisert med en uspesifisert form for schizofreni. De kommer att drunkna innbefatter også en rekke tekster hun skal ha skrevet, henvendt til den mannlige jeg-personen. Her forsøker altså Anyuru å gi uttrykk for et schizofrent menneskes forestillingsverden. Disse delene av romanen er komplekse, vanskelige å tyde, og akkurat slik må de være ment.

Gjenkjennelig. Jenta hadde to menn som medsammensvorne i terroraksjonen mot bokhandelen. Målet var en tegner som hadde drevet satire med islam. Vi kjenner igjen sakene som ligger til grunn her: Mohammed-karikaturene som ble trykket i Jyllands-Posten i 2005, av blant andre Kurt Westergaard, samt Lars Vilks’ Muhammed-karikatur trykket i den svenske lokalavisen Nerikes Allehanda i 2007. I et intervju med Dagens Nyheter forklarer Anyuru, som selv er muslim, at han hadde skrevet deler av romanen før attentatene mot Charlie Hebdo i januar 2015 og mot kulturhuset Krudttønnen i Köbenhavn i februar samme år.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer