Svart jul

Med James Brown, The Jackson Five og sju blinde menn synger jeg julen inn. Funky og fritt for kliss.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[klissfri] Den søte juletid er på vei og med den julemusikken. Fra gater og butikker trekker den oss til seg og sniker seg inn i hodene våre. Jeg for min del får gåsehud, og det på den ubehagelige måten, av at julemusikken invaderer oss. Der hvor jeg egentlig burde komme i julestemning, blir jeg bare sur, grinete og usedvanlig lei av all den møkka som spres på denne tiden av året. Men det er sju blinde menn som får meg ut av grinebiterhumøret, og som gjør at jeg gjerne skulle vært på Berklee Performance Center i Boston 7. desember. Der synger The Blind Boys of Alabama julen inn. Med sanger fra deres første julealbum Go Tell It on the Mountain fra 2003. Det ville trolig fått meg i balanse.

Svarte menn som synger i halvsirkel, med klappende hender og stampende føtter er den ultimate «barbershop»-klisjeen, men The Blind Boys of Alabama er mye mer enn en klisjé.

Juleplata kom i 2003, men gruppa har holdt det gående siden 1939. Noen utskiftninger har det selvfølgelig vært, og dagens gruppe består av fire sangere, to gitarister og en bassist. Og det er gospelmusikken som er deres spesialitet. Det er først de siste årene at gruppa har blitt mer kommersielle med utgivelser blant annet på Peter Gabriels plateselskap Real World. Siste utgivelse (Jesus Hits Like the) Atom Bomb fra 2005 er det mest poppregede albumet, for de har holdt seg innenfor det tradisjonelle gospellandskapet med egne, moderne varianter av tradisjonelt materiale. I 1992 ga de ut en gospelversjon av Bob Dylans «I Believe in You» fra albumet Slow Train Coming fra 1979. Og flere utgivelser seinere slo de virkelig gjennom med samlealbumet Spirit of the Century, hvor versjonen av Tom Waits-låta «Way Down in the Hole» var med på å gjøre plata til en gedigen suksess.

29. januar er det klart for nytt plateslipp med Down in New Orléans, hvor de i lang tid har oppholdt seg og studert gospelens røtter. De har fått med seg et stjernelag av musikere fra byen. Et viktig musikalsk bidrag etter orkanen Katrinas herjinger. Så når nettene blir lange og kulda setter inn, sett på stearinlysene, skru på anlegget, glem kjøpesentrenes kvasijul og bli med The Blind Boys of Alabama i en litt mer mollstemt versjon av de tradisjonelle, juleglade sangene. Jeg får si som James Brown: Merry christmas, babe.

---
DEL