Bestill sommerutgaven her

Svart sosialisme i USA

From #BlackLivesMatter to Black Liberation
Forfatter: Keeanga-Yamahtta Taylor
Forlag: Haymarket Books (USA)

USA står overfor valget mellom sosialisme eller barbari.

Hvad er Black Lives Matter egentlig for en størrelse? Er det en kampagne mod politivold, er det en protestbevægelse der vil revolutionere USA, er det en organisation der kæmper for rettigheder til afroamerikanere og for at få flere blandt disse til at stemme eller blive valgt til offentlige embeder? Eller var det navnet på en række meget omfattende, men spredte og selvmodsigende optøjer som fandt sted i USA i 2014–15, som respons på politivold og strukturel racisme? Ifølge Keeanga-Yamahtta Taylor er Black Lives Matter alt det ovenstående, men primært en protestbevægelse der artikulerer en gennemgribende kritik af det amerikanske samfunds raciale og økonomiske uligheder. Som sådan er BLM en revolutionær bevægelse, eller en revolutionær bevægelse in spe. Keeanga-Yamahtta Taylor læser BLM som en genaktivering af den mest radikale del af den sorte modstand i 1960’erne og kæder BLM direkte sammen med en radikal antikapitalistisk kritik der forstår racisme som et system der opsplitter arbejderklassen og tildeler hvide subjekter kapitalistiskproducerede privilegier. Klasseudbytning og raceundertrykkelse hænger sammen og bekræfter hinanden i USA. I modsætning til «afropessimister» som Frank B. Wilderson III, der afviser alliancer mellem sorte og hvide og foretrækker at tale om antisorthed fremfor racisme, forsøger Taylor at kæde den sorte modstand sammen med hvad hun kalder en socialistisk kapitalismekritik. Kun som en del af en større samfundsmæssig transformation, altså en socialistisk revolution, er det muligt at ændre på den strukturelle racisme i USA, skriver Taylor.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -
Mikkel Bolt
Professor i politisk estetikk ved Københavns Universitet.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Herodots isonomiaNoe av de samme lærdommene som er nevnt i hovedartikkelen, kan vi ta med oss fra den nyeste utgaven av demokrati-indeksen til The Economist...
IdÉhistorie / Midtøstens metropoler, … (av Kristoffer Momrak, …)Er Hellas mer en kulturell periferi i Midtøsten enn opprinnelsen til vårt moderne demokrati? Aristoteles mente fønikerne i Kartago med likhet for loven – isonomia –hadde et bedre folkestyre enn Athen – demokratiets såkalte vugge.
Medisinering / Medisinering med bismakI denne kronikken kritiserer forfatter Åse Dragland utbredt medisinering. Ingenting tyder på at langvarig behandling med Ritalin eller antipsykotika er bra. Mange psykisk syke opplever seg som zombier uten tanker, følelser, smaks- og luktesans.
Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte