Svart gull kan bli slutten for fredsprosessen


Det norske selskapet Seabird er involvert i oljeleting utenfor det okkuperte Vest-Sahara. Finner de olje, er det dårlig nytt for saharawiene.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-03-31

Av: Bjørn Grimstad Tidlig om morgenen 1. desember 2014 tikker det inn en e-post til Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara. Det er aktivister i organisasjonen Western Sahara Resource Watch (WSRW) som melder om at et skip ved navn «Harrier Explorer» går i sikksakk i et lite havområde mellom Las Palmas og Vest-Saharas kystlinje. Hagen søker opp skipet på nettstedet Marine Traffic, vel vitende om at marokkanske oljemyndigheter i senere år har delt ut lisenser til internasjonale oljeselskaper i dette området. «Faen. Det er nordmenn igjen,» skriver han tilbake til WSRW. Eieren av skipet er det norske seismikkselskapet Seabird Exploration. Folkerettsstridig. Etter frigjøringen fra Spania i 1975, ble landet umiddelbart okkupert av Marokko. Det førte til en konflikt mellom okkupantene fra nord og saharawiene, folkegruppen som har Vest-Sahara som tilholdssted. Til tross for hyppige fredsforhandlinger mellom marokkanske regjeringer og den saharawiske frigjøringsbevegelsen Polisario, er okkupasjonen fortsatt en realitet. Erik Hagen frykter oljeletingen gjør situasjonen i landet vanskeligere. «Et mulig oljefunn i Vest-Sahara vil gjøre det enda mindre sannsynlig at Marokko vil ønske å gå i seriøse fredssamtaler i FN-regi. Landet produserer ikke olje selv, og har store årlige underskudd på statsbudsjettet,»sier Hagen til Ny Tid. Internasjonale konvensjoner slår ettertrykkelig fast at ressursutvinning på okkupert territorium er forbudt, og den marokkanske virksomheten i Vest-Sahara blir derfor møtt med internasjonal fordømmelse. Det har også flere norske selskaper fått erfare. Da det norske seismikkselskapet TGS-Nopec i 2002 tok et oppdrag på vegne av oljeselskapene Kerr-McGee og Total, førte det til flere oppslag i rikspressen. Rundt 20 aksjonærer, deriblant flere norske kommuner, trakk seg ut av selskapet. TGS-Nopec måtte gå ut med en offentlig beklagelse. For å skape oppmerksomhet rundt at Seabird tjente penger på oppdrag i det okkuperte området, tok Hagen noen telefoner til riksmediene. Håpet var at Seabird skulle bli presset til å avbryte oppdraget og trekke seg ut av Vest-Sahara. Men det skulle vise seg å ikke være så enkelt. Nær konkurs. Det siste årets stadig fallende oljepris har gjort at oppdragene i den internasjonale oljebransjen har minket drastisk. I løpet av 2014 ble Seabird tvunget til å sette to av sine åtte seismikkskip på land i Farsund. …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)