Surfer mot alle odds

Gaza Surf Club. Regi: Philip Gnadt, Mickey Yamine, Tyskland, 2016

Gaza Surf Club.
Regissør: Philip Gnadt Mickey Yamine Tyskland 2016
()


Denne vakre dokumentarfilmen tar oss med til Gazastripens surfeverden og avslører en imponerende motstandskraft i en beleiret befolkning.

Gaza Surf Club er en slags feelgood-film om unge mennesker i en dyster situasjon som forsøker, mot alle odds, å følge drømmen om å surfe med skikkelig utstyr. Filmen starter med en geopolitisk introduksjon til området: Gazastripen er en innestengt kystenklave som er utsatt for angrep og blokade fra flere kanter, deriblant fra havet. Dette forsterkes av en lydside med bomber og nyhetsmeldinger om kampene. Visuelt etableres åstedet der historien utspilles: Kart peker ut området, fulgt av bilder av kysten og bølger som slår mot stranden. Vi ser bilder av murblokker og ødelagte hus, og blir deretter introdusert til en gjeng entusiastiske surfere.

De kulturelle og økonomiske forskjellene mellom Gaza og Hawaii er åpenbare, og blir satt eksplisitt opp mot hverandre i filmen.

Tre hovedkarakterer bærer historien: veteranen Abu Jayab (42), fisker og surfeinstruktør som fremstår nokså bitter etter å ha vært innesperret på Gaza hele sitt liv; Sabah (15), som en gang utmerket seg som svømmer og surfer, men som nå, når hun er blitt ung kvinne, er tvunget til å gi opp lidenskapen sin; og ikke minst Ibrahim (23), en ambisiøs surfer som drømmer om å åpne en kombinert butikk og møteplass, og ønsker å reise til Hawaii for å lære de beste triksene i gamet.

< ...

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

willemienwsanders@gmail.com
Sanders er kritiker, bosatt i Rotterdam.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte