Surfer mot alle odds

Gaza Surf Club. Regi: Philip Gnadt, Mickey Yamine, Tyskland, 2016

Denne vakre dokumentarfilmen tar oss med til Gazastripens surfeverden og avslører en imponerende motstandskraft i en beleiret befolkning.

Willemien w. Sanders
Sanders er kritiker, bosatt i Rotterdam.

Gaza Surf Club er en slags feelgood-film om unge mennesker i en dyster situasjon som forsøker, mot alle odds, å følge drømmen om å surfe med skikkelig utstyr. Filmen starter med en geopolitisk introduksjon til området: Gazastripen er en innestengt kystenklave som er utsatt for angrep og blokade fra flere kanter, deriblant fra havet. Dette forsterkes av en lydside med bomber og nyhetsmeldinger om kampene. Visuelt etableres åstedet der historien utspilles: Kart peker ut området, fulgt av bilder av kysten og bølger som slår mot stranden. Vi ser bilder av murblokker og ødelagte hus, og blir deretter introdusert til en gjeng entusiastiske surfere.

De kulturelle og økonomiske forskjellene mellom Gaza og Hawaii er åpenbare, og blir satt eksplisitt opp mot hverandre i filmen.

Tre hovedkarakterer bærer historien: veteranen Abu Jayab (42), fisker og surfeinstruktør som fremstår nokså bitter etter å ha vært innesperret på Gaza hele sitt liv; Sabah (15), som en gang utmerket seg som svømmer og surfer, men som nå, når hun er blitt ung kvinne, er tvunget til å gi opp lidenskapen sin; og ikke minst Ibrahim (23), en ambisiøs surfer som drømmer om å åpne en kombinert butikk og møteplass, og ønsker å reise til Hawaii for å lære de beste triksene i gamet.

Fra Gaza til Hawaii. Historien om disse protagonistene fortelles temmelig rett frem. Abu Jayab er den eldste og mest erfarne surferen. Han har et lite metallskur der han oppbevarer brettene sine. Han har mistet håpet om noen gang å kunne dra ut av Gaza, og mens havet har sluttet å sørge for ham som fisker, tilbyr det ham hans eneste form for flukt: å surfe. Sabah minnes sin tid som surfer når hun ser på en video laget fire år tidligere sammen med familien. Faren, som er stolt av sin dyktige datter, ble tvunget av kystvakten til å holde henne borte fra vannet da hun ble eldre.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL