KLIMA

Sunt fett til stor skade

Den svært populære avokadoen blir forbundet med kjernesunne verdier. Er den virkelig så god som sitt rykte?

Ranveig Eckhoff
Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveige@gmail.com
Publisert: 15.06.2017

Avokado er mer enn mat, det er super food. Den grønne frukten opplever en boom som bare øker. Den er mild og god, sunn, vegansk og sykdomsforebyggende. Den er livsstil. Dermed er det veldig ergerlig at den også har et miserabelt økologisk fotavtrykk.

Hvert år selges det rundt 40 millioner avokadoer fra norske butikker. Ingen andre land i Europa spiser mer avokado per innbygger enn Norge, fastslår butikkjeden KIWI stolt på sine nettsider. Avokado stilles på linje med fasjonable produkter som chiafrø, quinoa, goji- og acaibær. Bra mot både hjerte- og karsykdommer, kreft og rynker, og fint for alt fra konsentrasjonsevnen til spermiekvalitet og immunsystemet. Sies det. Avokadoens mest attraktive attributt er kanskje likevel selve følelsen den vekker – av sorgløst velbefinnende. Her lander et stykke opprinnelighet på industrisamfunnets tallerken. Ingen dyr har måttet lide. Den cirka 400 gram tunge frukten er tilsynelatende uskyldig som et salatblad.

Ingen andre land i Europa spiser mer avokado per innbygger enn Norge.

Ingen skade i dyreriket? En potensiell snubletråd for dette glansbildet ligger i Mexico, landet som er en av de aller største avokadoeksportørene. I Apútzio de Juarez, et område i delstaten Michoacán, er stadig flere opptatt av å rydde plass til avokadodyrking. Her kan en innbygger selge et hektar land til en avokadobonde for en større sum enn denne selgeren normalt tjener på et år. Problemet er at Apútzio ligger i utkanten av en biosfære tilegnet beskyttelse av monarksommerfuglen (Danaus plexippus). Fjerning av opprinnelig vegetasjon, som er livsviktige habitater for denne arten, er en hovedgrunn til at den nå er truet. Mexicos WWF-direktør konstaterer derfor at avskogingen må stoppe helt, om vinterkvarteret for disse sjeldne langdistanseakrobatene skal reddes. Monarken veier kun ett gram og flyr opptil 4000 kilometer for å komme seg til varme strøk for overvintringen. Det er med andre ord et tøft løp, ikke minst når avokadoproduksjonen øker drastisk overalt og spiser seg inn på sommerfuglenes territorium.

Krevende plante. Avokadoens livsløp er komplisert. Den er en ekstremt energi- og arbeidskrevende frukt som trenger oppmerksomhet, intelligens og kapital. I provinsen Limpopo i Sør-Afrika ligger en av de største avokadoleverandørene til Europa, Farm ZZ2. Avokadoplantene starter her nærmest som fostre, i et mørkt rom. En gartner lister seg rundt med lommelykt og velger forsiktig ut de røttene som er klare for neste skritt. I et annet rom med skånsomt grønt lys, smører han hormoner på plantene med q-tips. Videre går turen til veksthuset, etter at gartneren har latt seg desinfisere. Ingen nyfødt avokado skal bli smittet av ham.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/sunt-fett-stor-skade/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

4 kommentarer

 1. Har du sett en eneste liten setning fra meg til forsvar for kjøttkonsum og storfe? Man kan bare ikke skrive om alt på en gang. Takk for kommentar, sånt setter jeg pris på:-)

 2. Hei Einar, takk for interessen. Vi er enige – dette er ikke et “avokadoproblem”. Min artikkel er ikke ment å være moraliserende, men å peke på konsumentens makt til å påvirke positivt i retning av bevisste og kunnskapsstyrte matvaner – slik du selv åpenbart er et eksempel på.

  At avokadoen ikke er et godt eksempel, er jeg derimot uenig i. Du har naturligvis rett i at hovedproblemet består i industriell masseproduksjon av matvarer, men bevisstgjøring handler ofte om å begynne med noe folk kan identifisere seg med, noe nærliggende, noe de ikke kan teoritisere bort.

  Jeg unner alle å jobbe en tid hos en spansk (eller mexikansk eller sørafrikansk) bonde med økologisk produksjon. Hands-on-opplevelser er sikkert de aller beste hva det enn gjelder.
  Og takk for salatoppskriften. Den skal jeg prøve neste gang jeg handler økologiske avokadoer fra Spania i nærbutikken min 🙂

 3. Det du beskriver er ikke et avokadoproblem. Problemet er effektiv industriell kommersiell produksjon som jo gjelder all mat de fleste spiser. Den er oftest økologisk og humanitært en katastrofe, og helsemessig farlig selv om den er godkjent. La oss heller bare bruke gode økologiske varer fra produsenter som tar vare på folka sine. Forlang informasjon om dette.

  Jeg har plukket avokado i Spania hos en mann jeg kjenner som har omtrent 50 gamle trær, han har gratis vann fra fjellet og sprøyter aldri. Lønna er en kasse avokado når arbeidet er gjort. Han leverer til kollektivet og får omtrent kr. 25 per kilo.

  Jeg har lært meg mye om avokado. Moden avokado fra butikken er risky business. Kjøp den heller hard når den er billig, legg den i kjøleskapet eller på disken avhengig av når den skal bli moden. Kjenn på den, bruk den når den er passelig myk for modningen er ofte ujevn. Det er mange sorter avokado, de beste sortene for meg er Hass og Bacon. Type fett er en egen diskusjon, jeg mener avokado fett og palmeolje er OK, men måten de dyrker trærne/palmene på er ikke OK alle steder.

  En god salat kan du lage av like deler avokado og rødbet som skjæres opp/raspes, tilsettes fersk ingefær, sitronjuice, pepper, persille.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.