Sultestreik og selvmord

Hvor langt er det fra Guantánamo på Cuba til Domkirkeplassen i Oslo?

Sultestreikende afghanere. Reza Ghulami (i lyset) har v¾rt uten mat i 13 dager nŒ
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 15.06.2006
[protest] Den siste tida har over 100 fanger sultestreiket i den amerikanske fangeleiren. Like mange afghanere sultestreiker i Oslo i protest mot at norske myndigheter vil sende dem til Kabul. Tre fanger på Guantánamo begikk selvmord sist helg. Det skjedde i ren desperasjon, mener Human Right Watch. Nei, dette er smarte, kreative mennesker som med dødsforakt utførte et pr-stunt, mente sjefen på Guantánamo, Harry Harris.

Leger som har vurdert situasjonen i Oslo, sier at liv kan gå tapt. Og som de sultne selv argumenterer: «Det er bedre å dø her enn i Afghanistan. Her blir det i hvert fall lagt merke til». På samme måte blir det godt lagt merke til at terrormistenkte tar livet sitt i amerikansk fangenskap. George W. Bush uttrykte før de siste selvmordene at han er bekymret for situasjonen på Guantánamo.

Norske politikere er også livredde. Hva skjer dersom sultestreikende dør av utmattelse eller tar sitt eget liv på en annen måte?

Siv Jensen mener det er uhørt at statsministerens far snakker med afghanere. Ikke fordi han er sjefens pappa, men fordi man slett ikke skal snakke med folk som sultestreiker for opphold i landet. Hvis noen dør er det ikke vårt problem, og ikke noe vi kan forholde oss til.

Hvilke tanker gjør norske politikere seg om grunnen til at fanger på Guantánamo eller afghanere i Norge begår selvmord eller sultestreiker? De forskjellige handlingene har selvfølgelig ikke de samme årsakene, men menneskelig fornuft tilsier at det skyldes desperasjon og avmakt, framfor irritasjon over USA eller rein sutring over at man ikke kan få seg et fett liv i Norge. Siv Jensen og andre kan selvfølgelig mene dette dreier seg om et pr-stunt (Jensen har ikke sagt det), men den manglende interessen for å forstå menneskelig atferd og handling vitner samtidig om en manglende interesse for grunnleggende medmenneskelighet.

Kommentarer