Sult og tall

Einar Øverby skriver i et leserbrev 8. april i år at min opplysning om at 450 000 argentinere døde av sult i perioden 1990 til 2003 er «en fantastisk nyhet», og ber meg grave fram flere tall for å teste denne hypotesen. Hva han mener med en «fantastisk nyhet» er noe uklart – selv ser […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Einar Øverby skriver i et leserbrev 8. april i år at min opplysning om at 450 000 argentinere døde av sult i perioden 1990 til 2003 er «en fantastisk nyhet», og ber meg grave fram flere tall for å teste denne hypotesen. Hva han mener med en «fantastisk nyhet» er noe uklart – selv ser jeg på dette som et tragisk eksempel på urettferdigheten i verden. Tallet er forøvrig hentet fra artikkelen «Argentine: une agriculture devenue folle» i L’Ecologiste nr. 14, 2004, av sivilagronom Walter Penge ved Universitetet i Buenos Aires. Samtidig som Argentinas befolkning rammes av sult, eksporterer landet store mengder soya til Europa og Kina. Soyaproduksjon utgjør i dag 50,4 prosent av landets jordbruksareal, mot 11,9 prosent i 1981. I samme tidsrom er maisarealet sunket fra 21,5 prosent til 9,4 prosent, hvetearealet fra 31,8 prosent til 24,5 prosent, og andre kornslag fra 25,6 prosent til 5,6 prosent På lengre sikt kan situasjonen bli enda alvorligere fordi ensidig soyadyrking (i motsetning til vekselbruk eng/åker) utpiner jorda. Bare soyaeksporten i 2002-2003 utgjorde et nitrogentap på 1,02 millioner tonn, og fosfortapet 0,23 millioner tonn i følge Penger.

Øverby undrer seg også over at media ikke slår opp slike nyheter. Man skal ikke lete lenge i media før denne undringen forsvinner. At over 800 millioner mennesker lider av konstant sult, er dessverre ingen førstesidesak.

Til slutt ber Øverby meg kommentere matvaresituasjonen i USA, siden «Alt annet likt, skulle vi derfor vente at enda flere hadde dødd av sult i dette landet siden 1990». Men foruten at de begge er mateksportører, er ingenting likt.

Avslutningsreplikken om Nord-Korea lar jeg ligge. Dette landets største problem er neppe mangelen på eksport av matvarer.

Ole-Jacob Christensen er styremedlem i Norsk Bonde- og Småbrukarlag

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here