Sult

Sultestreik er et problematisk politisk virkemiddel. Men det bør ikke ties i hjel.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 29.06.2006
[30. juni 2006] Siden 16. juni har en asylsøker som hevder å komme fra Nord-Afrika ligget sulten i Oslo fengsel. Ahmed Suleyman Wawi, selverklært palestiner, sultestreiker også. Sultestreikerne behandles som kriminelle, men er ureturnerbare mennesker med avslåtte asylsøknader og identitet som politiet har trukket i tvil. De deler situasjon og virkemiddel med et ukjent antall mennesker i Norge.

Diskusjonen rundt sultestreik har i det siste stått høyt på den norske politiske dagsorden. De 70 afghanerne som slo seg ned ved Oslo domkirke har blitt løftet fram av kulturkjendiser, diskutert i samtlige av landets medier og blitt en verkebyll for regjeringen. Da afghanerne avsluttet streiken, kvitterte utlendingsmyndighetene neste dag med å bestemme seg for å tvangssende to afghanere ut av landet. Det er nemlig ikke mulig å streike seg til opphold i Norge.

Tidligere denne uka avsluttet åtte somaliere i Lier sin sultestreik. De har fått avslag på sine søknader om opphold, men kan ikke sendes hjem til et krigsherjet Somalia. For slike tilfeller har Norge opprettet Europas første «ventemottak». I Lier får de utviste asylsøkerne mat og tak over hodet, men ikke en krone til verken en bussbillett eller brus. Her drives såkalt returmotiverende arbeid, opplysningsarbeid om hvorfor beboerne selv bør velge å reise tilbake dit de kommer fra.

Det er urovekkende taust rundt forholdene. Da Ny Tid kontaktet mottaket og UDI for å besøke de sultestreikende somalierne, fikk vår journalist først klar beskjed om at de ikke ville snakke med oss. Det var nok en fare for at vi skulle motivere dem.

For to år siden sultestreiket 1500 palestinske fanger i israelske fengsler, i protest mot forholdene de sonet under. Den gangen begynte fengselsmyndighetene å grille biffer nær cellene til de sultestreikende, for å øke appetitten hos aksjonistene, og den israelske ministeren for intern sikkerhet deklarerte brutalt at for hans del kunne gjerne fangene streike til de døde av det.

Nå bør inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen vise seg bedre, ved ta initiativ til en reell diskusjon om norsk asylpolitikk. Hvis ikke risikerer vi å tie de sultestreikende i hjel.

Kommentarer