Bestill sommerutgaven her

Styrken som sviktet

7930 etterlatte etter massakren i Srebrenica går nå til sak mot Nederland og FN. De nederlandske FN-soldatene var under kommando av en norsk offiser da de sto og så på serbernes nedslakting. Av Harald Eraker

11. juli markerte verden at det er elleve år siden 8000 gutter og menn ble massakrert av bosniske serbere i byen Srebrenica i Bosnia. De etterlatte går nå til erstatningssak mot Nederland og FN for unnfallenhet under det verste folkemordet i Europa etter andre verdenskrig.

Saksøkerne, 7930 kvinner kjent som «mødrene fra Srebrenica», krever nå at alle som skulle ha beskyttet de 40.000 muslimene som var stuet sammen i den såkalte FN-sikre sonen i Srebrenica, stilles til ansvar.

Søksmålet er ikke bare rettet mot de nederlandske FN-soldatene i Srebrenica som sto og så på at serberne systematisk henrettet de forsvarsløse muslimene, men mot hele FNs kommandolinje. Direkte overordnet de nederlandske soldatene var den norske obersten Hagrup Haukland. Nederlenderne fikk også forsyningene sine fra norsk hold.

Dermed vil det med de etterlattes søksmål også rettes et kritisk søkelys mot Norges rolle under massakren.

- annonse -

– Vi kommer til å holde alle ledd i FNs kommandolinje ansvarlige, også den norske obersten. Alle sviktet muslimene i Srebrenica.
. . .

Kjære leser. Du har i dag åpnet dagens to frie artikler. Kom evt. tilbake i morgen for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

UtØya / 22. JULI: Etter min oppfatning kunne politiet ha fått panikkJeg fraktet 24 sønderslagne, sjokkskadede ungdommer i sikkerhet til fastlandet fra Utøya. Flere ganger førte jeg båten ut til dette helvete på jord. Hvor var politiet?
22. juli / Generasjon Utøya (av Aslaug Holm, …)Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
22. juli / Arven etter 22. juli (av Tommy Gulliksen)Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.
Kronikk / Strålevernets «anerkjente» institusjonerOverser myndighetene forskning på feltet strålevern? Eksempelvis skader av AMS-målernes pulsing – eller skader fra svake elektromagnetiske felt, som mobilstråling?
Kina / François Jullien’s Unexeptional Thought (av Arne de Boever)Via sinologen François Jullien avdekker Arne de Boever blinde flekker, farlige fordommer og avgjørende mentalitetsforskjeller i møtet mellom øst og vest.
Handke / Mein Tag im anderen Land (av Peter Handke)Et eviggyldig spenningsforhold mellom enkeltmennesket og fellesskapet. Har Peter Handke med alderen gradvis gitt avkall på raseriet?
Nato / Til NATOs disposisjon Under NATO-øvelsen Good Heart var «fienden» streikende arbeidere og navngitte norske organisasjoner.
Orientering nr. 22 1971 / Pariserkommunen ble modell og inspirasjon for sosialister fra Marx til våre dager: Vi bringer her annen del av Einhart Lorenz’ artikkel om Pariserkommunen.
Frihet / Jeder Mensch (av Ferdinand von Schirach)Ferdinand von Schirach vil inspirere til en modernisering av det demokratiske systemet.
Fotobok / Å holde sammen helt inn i livets høstEnkelte fotografier i denne boken oppleves som nådeløse, til tross for at fotograferingen er gjort blant venner.
Oslo-avtalen / Oslo (av Bartlett Sher, …)Den eskalerte konflikten mellom Israel og palestinerne minner oss igjen om at Oslo-avtalen i 1993 ikke førte til fred. Og dermed føles HBO-filmen Oslo nærmest som naiv eskapisme.
Samtaler med lysets hastigheter. Konstruksjonen av det digitale dødsriket. (av Ole Sverre Olsen)Zuckerberg legger frem visjonene for det 21. århundre, bør du følge oppmerksomt med på hva som er det konkrete innholdet i det de presenterer av teknologi, forsket frem i laboratoriene i Silicon Valley.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte