Styrer Store Norske

Alle artiklene om Steinerskolen og antroposofien er i Store norske leksikon skrevet av bevegelsen selv. Advokat Cato Schiøtz lar banksjef få presentere sin egen antroposofiske bank. Men det får ikke leserne vite. Påtroppende leksikonansvarlig reagerer sterkt.

Avatar
Email: torbjorn@nytid.no
Publisert: 10.03.2011

(NB! Dette er én sak av flere om Rudolf Steiners innflytelse i Norge. Se ukemagasinet Ny Tid 11.03.2011 for gjennomgang av Steiners påvirkning på Stoltenberg, Støre, kongehuset og norske kulturpersonligheter.)


Leksikon. Ifølge egenreklamen er Store norske leksion, utgitt av Kunnskapsforlaget, «Norges ledende oppslagsverk gjennom 100 år».

I 2009 sa statsråd Trond Giske (Ap) at man med dette nettleksikonet endelig «kan tilby det norske folk kvalitetssikret informasjon».

Men går man inn på artiklene om Steinerskoler, antroposofi og grunnleggeren Rudolf Steiner (1861-1925) – som sist uke ble feiret for at det er gått 150 år siden fødselsdagen 27. februar – finner man i leksikonet ingen uhildede personer som har skrevet tekstene.

Dette til tross for at steinerpedagogikken er sterkt omdiskutert og har vært Rudolf Steinergjenstand for heftig debatt de senere år. Ingenting av kritikken finnes det imidlertid noe informasjon om, i kontrast til hva som framkommer på konkurrenten Wikipedias sider. De aktuelle artiklene i Store norske er alle merket med logoen «Kvalitetssikret».

På Wikipedia er det fritt fram for alle å redigere. I Store norske leksikon står imidlertid den profilerte høyesterettsadvokaten Cato Schiøtz oppført som den ansvarlige:

«Cato Schiøtz er ansvarlig for denne artikkelen og fagansvarlig for alle artikler i fagkategorien Antroposofi (Religion og livssyn).»

Det står imidlertid ikke noe om at Schiøtz de siste 20 år også har vært den ledende talsmannen i Norge for antroposofien: Han er styreformann i Rudolf Steinerhøyskolen og Antropos Forlag, i tillegg til styremedlem i Rudolf Steiner-stiftelsen.

Store norske leksikon unnlater også i sin artikkel om Schiøtz å opplyse om hans Steiner-bakgrunn – slik faktainformasjon må norske leksikonlesere til Wikipedias Schiøtz-artikkel for å finne.

I Store norske leksikon har kun personer tilknyttet Steinerbevegelsen fått skrive og omtale Steiner-aktiviteter. Men det opplyses i leksikonet ikke noe om at forfatterne er ansatt for Steinerskolen. Og i ingen av artiklene framkommer det kritiske perspektiver.

Anne Marit Godal

Anne Marit Godal, tidliger leder for Leser søker bok, overtar 1. april som prosjektansvarlig for det nye nettleksikonet – som skal hete Norsk nettleksikon. Hun kjente ikke til forholdene i Steiner-artiklene da Ny Tid kontaktet henne. Hun reagerer sterkt på opplysningene.

– Jeg kan ikke stå inne for at nettleksikonet har en slik faglig slagside. Det blir en del av min jobb å rydde opp i saker som dette, sier Godal til Ny Tid.

Egen bank

Store Norske Leksikon på nett er for tiden i en overgangsfase. Kunnskapsforlaget var ansvarlig for nettleksikonet fram til i fjor, da overtok Stiftelsen Fritt Ord og DNB Nor ansvaret for driften. Det er nå etablert en ny stiftelse, Norsk Nettleksikon, som skal overta driften og har som målsetning å bli “bedre enn Wikipedia”.

Men etter det Ny Tid finner fram til, er det kun personer med bakgrunn fra antroposofimiljøet som skriver om egne temaer: Det gjelder Peter Normann Waage, Frode Barkved, Oddvar Granly, Harald Haakstad og Svein Bøhn. De skriver ulike tekster om Steiner, antroposofi, eurytmi og Steinerskolen generelt.

Waage regnes som en av de mest sentrale personlighetene når det gjelder antroposofi i Norge. Han skriver blant artikkelen om «tregrening», som er Rudolf Steiners råd om hvordan samfunnet kan endres. Frode Barkved er generalsekretær i Antroposofisk Selskap og
skriver artikkelen om eurytmi.

Oddvard Granly er mangeårig lærer ved Steinerskolens lærerutdanning. Han skriver blant annet artikkelen om Rudolf Steiner. Harald Haakstad er Steinerskolelærer i Hedmark og holdt 28. februar foredrag om Steiner på det flere dager lange Steinerseminaret på Litteraturhuset i Oslo. Han har av advokat Schiøtz fått lov til å skrive artiklene om antroposofi og Antroposofisk selskap. Svein Bøhn er rådgiver i Steinerskoleforbundet – han skriver artikkelen om Steinerskoler.

Daglig leder og banksjef i Cultura Bank, antroposofenes egen etiske bank, Lars Hektoen, skriver om sin egen bank. Prest i Kristensamunnet, Gisle Bie, skriver om Kristensamfunnet. Også her står Schiøtz oppført som fagansvarlig.

Presentasjonen av anbefalt litteratur og anbefalt lenke for videre lesning kan gi en indikasjon på hva som mangler i Store Norske Leksikons artikler. På Wikipedia er det listet opp ulike lenker til nettsteder som er kritiske til det antroposofiske prosjekt. Disse er fullstendig utelatt i SNLs artikler. Der er det i stedet kun henvist til antroposofenes egen hjemmesider i Norge.

Viser til egen bok

Artikkelen om «antroposofi» har «Antroposofisk Selskap i Norges hjemmeside» som eneste anbefalte lenke. Under «anbefalt litteratur» står Schiøtz og Waages (red.) bok Fascinasjon og forargelse: Steiner og antroposofien sett utenfra (2000).

Oppført som ansvarlig for alle disse artiklene står advokat og antroposof Cato Schiøtz. Han skriver selv syv artikler innenfor denne fagkategorien. Oppført som ansvarlig for alle disse artiklene står advokat og antroposof Cato Schiøtz. Han skriver selv sju artikler innenfor denne fagkategorien.

– Vi mener selv at vi har presentert dette nøkternt og informativt, og vesentlig mer informativt enn tidligere, sier Schiøtz.

– Men hvorfor lar du en banksjef skrive artikkelen om sin egen bank, Cultura Bank?

– Jeg fant det naturlig å gå til den som kunne mest om det. Hvem andre skulle ha gjort det?

– Hva med en BI-professor?

– Ha, hva kan vel en BI-professor om Cultura Bank? Han ville jo bare sett på nettsidene. Men jeg skjønner poenget med at Ny Tid spør når det gjelder det prinsipielle. Det er betimelig at det blir debatt om dette.

– Hvorfor har du ikke latt noe kritikk komme fram, eller latt det være linker til kritiske nettsteder?

– Det kan da vel ikke være meningen? Vi skal jo henvise til objektive og nøytrale nettsteder.

– Men du lar dine forfattere også henvise til dine bøker?

– Den samlingen fra 2000 er jeg kun redaktør for, og har kun skrevet forordet. Det er der eksterne bidragsytere, svarer Schiøtz.

Godal gir på sin side uttrykk for at Ny Tids informasjon vil medføre endringer ganske raskt
etter at hun har startet arbeidet som leksikonansvarlig, om drøye tre ukers tid.

– Det jeg kan love, er at dette er en av de tingene vi vil gjøre noe med så fort det lar seg gjøre, uttaler Godal.

******

Se mer i ukemagasinet Ny Tid 11.-17. mars 2011. Kan kjøpes i butikker over hele Norge.

Kommentarer