Stueren høyre-ekstremisme

Høyreekstremismen er på fremmarsj i europeisk politikk. Frp kopierer retorikken, men tar offisiell avstand fra Sverigedemokratene.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Riksdagsvalget. Det ble fortsatt borgerlig flertall i Sverige 19. september. Statsminister Fredrik Reinfeldt i Moderata samlingspartiet fortsetter som statsminister.
Men mest jubel var det hos Sverigedemokratene, et høyreekstremt politisk parti som for første gang kom over sperregrensen. Med 5,7 prosents oppslutning får de hele 20 mandater i Riksdagen. Over 300.000 svensker har stemt på partiet som vil sende hjem «innvandrere som ikke klarer å tilpasse seg».

I kjølvannet av sjokkvalget til Sverigedemokratene (SD) har både landets politikere, borgere og medier hatt behov for å vise avsky mot partiets prinsipper. Ingen av de store partiene vil samarbeide med SD. Det er blitt arrangert demonstrasjoner og markeringer på Facebook. Svenskene er flaue over at en høyreekstrem parti med klar innvandrerfiendtlig holdning har kommet i vippeposisjon og fått så mye makt.

Frp tar avstand

Her hjemme har vi vitnet at norske politiske motstykker viser avsky og tar avstand. Fremskrittspartiets Siv Jensen var ute tirsdag denne uken for å klargjøre hvorfor Frp ikke kan sammenlignes med SD.

«Vi har ingenting til felles med Sverigedemokraterna. Jeg har ikke noe behov for å ta avstand fra dem, fordi vi aldri har hatt noe med dem å gjøre.
 Ser vi på det ideologiske standpunktet til disse partiene, ligger de til venstre for Frp. De er noe slags nasjonalistiske sosialister, og det har vi som liberalister litt vanskelig for å føle noe slektskap med,» sa partileder Siv Jensen til Klassekampen 21. september.

Det Jensen unnlater å nevne i sitt intervju er hvor mye de faktisk har til felles med SD. I det økonomiske landskapet ligger de muligens til høyre for SD. Men de har mye til felles når det gjelder integrerings- og innvandringspolitikk. Frp er en mildere utgave, men for alle denne type partier, er det innvandrerpolitikken som er trumfkortet.

Islamkritiske Frp

Frps partiprogram levner ingen tvil om at de krever streng kontroll, både når det gjelder asylpolitikk og andre typer innvandring. De vil internere asylsøkere som har sine saker under behandling, ha obligatoriske helseundersøkelser for å avdekke kjønnslemlestelse og «total omlegging» av familieinnvandringspolitikken. For øvrig vet vi at partilederen har gitt uttrykk for at det foregår snikislamisering av Norge. Tidligere partiformann, Carl I. Hagen, har kalt muslimenes profet Muhammed for pedofil. Partikolleger Christian Tybring-Gjedde og Kent Andersen har også nylig tatt til orde for at norsk kultur er under umiddelbar fare, og må bevares til enhver pris. Frp har ikke tatt offentlig avstand fra den fremmedfiendtlige og nasjonalistiske kronikken som sto i Aftenposten 26. august.

Trend i Europa

Den lavere middelklasse i Europa ser ut til å helle mer og mer mot en høyreekstrem ideologi. Dette så vi under valget i England i mai i år. Det høyreekstreme partiet BNP (British National Party) fikk over en halv million stemmer. De fikk ingen mandater i nasjonalforsamling i år, men har ved lokalvalg i 2008 fått inn 28 kandidater. I tillegg vant de to seter i det Europeiske Parlamentet i 2009. BNP har tidligere vært åpne om at de er et rasistisk parti. Inntil 2009 var det krav om å være av såkalt arisk rase for å kunne bli medlem i partiet. Dette gikk de bort fra etter en dom i britisk høyesterett. Siden partiets nåværende leder Nick Griffin tok over i 1999, har partiet moderert seg. Dette for å få lettere innpass i den britiske politikken. Mediene med The Guardian i spissen kunne i 2006 avsløre at modereringen er et skalkeskjul og at partiet uten tvil har en fascistisk ideologi. Partiet har mye til felles med Jörg Haiders Frihetsparti i Østerrike.

«Den lavere middelklasse i Europa ser ut til å helle mer og mer mot en høyreekstrem ideologi.»

Den høyreekstreme trenden er mest synlig i Frankrike, hvor partiet Front National (FN) har betydelig makt og er landets tredje største parti. Som sine søsterpartier i Europa betegner partiet seg som et nasjonalistisk parti ytterst til høyre. Analytikere og medier har også i dette tilfellet betegnet partiet med partileder Jean-Marie Le Pen i spissen, som en høyreekstrem parti. Le Pen har trivialisert Holocaust, og gikk til lokalvalg i vår med den høyest kontroversiell plakaten. Plakaten viser et algerisk flagg som omsvøper Frankrike og minareter som skyter igjennom flagget som missiler. I tillegg ser man en nikab-kledd kvinne på plakaten. To millioner franskmenn stemte på Front National i det andre lokalvalget 23. mars i år. Det betyr at 17 prosent av stemmene gikk til FN, i de 12 distriktene de sto til valg.

Skandinavisk kulturretorikk

I Skandinavia ser vi altså at den høyreekstreme ideologien får innpass i «mainstream» politikk. Dansk Folkeparti (DF) er Sverigedemokratenes søsterparti og har gitt sterk støtte til SD under valgkampen i Sverige. Ser man på partiprogrammet til Dansk folkeparti kjenner man umiddelbart igjen noe av kulturretorikken som vi nylig har opplevd fremsatt av Tybring-Gjedde og Andersen.

«Landet bygger på den danske kulturarv, og dansk kultur skal derfor bevares og styrkes,» står det i prinsipprogrammet til DF.

Mens Sverigedemokratene og Dansk Folkeparti vil bevare kulturen, vil for eksempel den sistnevnte at dansk kultur skal fremheves og oppbevares også i «utlandet».

«Vi ønsker derfor en bred indsats for at styrke danskheden overalt. Udenfor Danmarks grænser bør der gives økonomisk, politisk og moralsk støtte til danske mindretal,» ifølge partiprogrammet.

Høyresiden på offensiven

Med Høyres triumfer på partibarometre i Norge de siste månedene har Fremskrittspartiet følt seg stadig mer i skyggen. Dette ser ut til at Tybring-Gjedde ville gjøre noe med, antakelig med partiets velsignelse. Han kopierer retorikken til partier som de offisielt uttrykker å ikke ha noe til felles med. Hvis høyreekstreme partier over hele Europa kan slå politisk mynt på innvandringsdebatten, hvorfor ikke Frp? Derfor er det kanskje tenkt at Frp skal skjerpe tonen for å vinne partiet flere stemmer her til lands. Bruke knep som allerede har gitt resultater i Europa.

---
DEL