Studér, forstå og bruk naturen

Den bredt orienterte vitenskapsjournalisten Amina Khan viser hvordan naturen kan lære oss en ting eller to om bærekraftig teknologi.

Andrew Kroglund
Kroglund er kritiker og skribent.

Adapt. How humans are tapping into nature’s secrets to design and build a better future

Amina Khan

St. Martin’s Press

USA

Naturvitenskap er «in». Med god grunn. Vitenskap er spennende, bevissthetsutvidende og nyttig. Ja, bent frem nødvendig, ikke minst for vår og andre arters overlevelse. Hvorfor? Fordi vi mennesker har drevet det så langt at det moderne, teknologidrevne samfunnet risikerer å ødelegge store deler av sitt eget naturgrunnlag. Kan vi ikke heller bruke vår iboende nysgjerrighet til å lære mer av naturen, i stedet for bare å dominere den? Det ønsker vitenskapsforfatteren Amina Khan. I boken Adapt. How humans are tapping into nature’s secrets to design and build a better future, gir hun oss innblikk i noe av det siste på forsknings- og bedriftsfronten.

Bred bakgrunn. Amina Khan skriver fast i Los Angeles Times. Ut fra hva en kan google seg til har hun et bredt nedslagsfelt, og har dekket og forklart alt fra marslandinger til saker om mørk materie, helse og astrofysikk. Hun debuterer nå som vitenskapsformidler i bokform og vi får en detaljert studie i biologisk inspirert ingeniørkunst. I tillegg får vi et fascinerende innblikk i dyrenes mang­slungne verden: flyvende slanger, gekkoer som går opp og ned vegger, seler med bind for øynene som sporer opp svømmende objekter bare ved å følge bølge­energien. Det er litt Attenborough over det hele.

Teknologisk utvikling er ofte bieffekter av romfartseventyret eller militære behov.

Vi forstår raskt at naturen gir oss mange eksempler på dyr med egenskaper som ikke bare fascinerer, men som vi nå også ønsker å forstå. For deretter å kunne kopiere. Fordi vi med dette kan forbedre vår egen teknologi.

Biomimikk er en etterligning av modeller, system og elementer i naturen, med det formål å løse komplekse menneskelige problemer, ifølge en engelsk wikipedia-side. Begrepet, som så mange andre innen vitenskapen, stammer fra gammelgresk: βίος (bios), livet og μίμησις (mīmēsis), imitasjon.

Naturens egen oppskrift. Levende organismer har utviklet godt tilpassede strukturer og materialer. Dette har de gjort ikke bare i vår historiske tid, men over geologisk tid, og da gjennom det Charles Darwin kalte naturlig utvalg. Biomimikk har da potensialet til kanskje å gi oss en direkte «oppskrift» til ny teknologi, både på makro- og nanoskala, basert på det vi finner rundt oss.

Mennesker har sett på naturen for svar på problemer gjennom hele vår eksistens. Det avtok kanskje noe med industrialismens gjennombrudd. Vår hang til å kontrollere miljøet rundt oss, og å underlegge oss naturen, har vært dominerende de siste 250 årene. Så langt har denne prosessen kommet at vi snakker om at vi nå er i en ny geologisk epoke, menneskeepoken, antropocen.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.