YOUR TURN (ESPERO TUA [RE]VOLTA) Regissør Eliza Capai

Student-opprør i Brasil

AKTIVISME: Økte kollektivsatser som rammet de fattige i São Paulo, ble starten til en studentledet protestbevegelse.

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 01.10.2019
313767546
YOUR TURN (ESPERO TUA [RE]VOLTA)

Eliza Capai (Brasil)

Your Turn er Eliza Capais tredje helaftens dokumentarfilm og handler omopplevelsene til tre unge studentaktivister i São Paulo. Filmen viser noe avbakteppet til Brasils politiske krampetrekninger i nyere tid, og haddeinternasjonal premiere på årets Berlinale.

Studentene Marcela Jesus, Nayara Souza og Lucas «Koka» Penteado ble engasjert i ungdomsaktivisme for om lag seks år siden. Det var da 28 år siden militærdiktaturets slutt, og det var demokrati i Brasil. Likevel ble landet til dels styrt av korrupte, inkompetente, venstrevridde eller sosialdemokratiske partier, både regionalt og nasjonalt.

https://vimeo.com/313767546

Skolereform

Historien starter da São Paulos sterkt mislikte guvernør og presidentkandidat, Geraldo Alckmin fra det sosialdemokratiske sentrumspartiet PSDB, støtter et forslag som er enda et slag i ansiktet på de fattige: En rasjonaliseringreform som medfører at 93 utdanningsinstitusjoner legges ned og 300 000 studenter må flyttes. (Men hevnen serveres som kjent best kald: I dokumentarens sluttscener påpekes det tørt at upopulære Alckmin kun fikk 4,7 prosent av stemmene ved presidentvalget mot Jair Bolsonaro.)

Drittlei et sviktende offentlig utdanningssystem tar studentene
saken i egne hender.

De økte kollektivsatsene la ytterligeresten til byrden for en allerede presset befolkning i São Paulo. Byen er Brasilsstørste, med om lag 19 millioner mennesker (drabantbyer inkludert) som kanbenytte seg av kollektivtransport. Mer enn en tredjedel av disse lever ifattigdom. De nye kollektivsatsene førte til en voldsom økning i utgiftene forunge mennesker i São Paulos slumområder – de såkalte favelaene – som husermange av Brasils fattige.

«Fattige familier må ofte velge mellom åspise eller betale husleien», sier Marcela. De er avhengig av rimeligkollektivtransport for å ha tilgang til aktiviteter, butikker og et sosialtliv. De nye kollektivsatsene ble derfor gnisten til aktivisme blant studentene,og en massebevegelse oppsto nærmest over natten.

Ny Tid i julegave

Motstand

Drittlei et allerede sviktende offentlig utdanningssystem der lærere ofte ikke møter opp for å undervise i overfylte klasserom, tar studentene saken i egne hender: De starter en serie av skoleokkupasjoner og demonstrasjoner for å yte motstand.

YOUR TURN (ESPERO TUA [RE]VOLTA)Regissør Eliza Capai
… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.