YOUR TURN (ESPERO TUA [RE]VOLTA) Regissør Eliza Capai

Student-opprør i Brasil

AKTIVISME: Økte kollektivsatser som rammet de fattige i São Paulo, ble starten til en studentledet protestbevegelse.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2019-10-01
YOUR TURN (ESPERO TUA [RE]VOLTA)

Eliza Capai (Brasil)

Your Turn er Eliza Capais tredje helaftens dokumentarfilm og handler om opplevelsene til tre unge studentaktivister i São Paulo. Filmen viser noe av bakteppet til Brasils politiske krampetrekninger i nyere tid, og hadde internasjonal premiere på årets Berlinale.

Studentene Marcela Jesus, Nayara Souza og Lucas «Koka» Penteado ble engasjert i ungdomsaktivisme for om lag seks år siden. Det var da 28 år siden militærdiktaturets slutt, og det var demokrati i Brasil. Likevel ble landet til dels styrt av korrupte, inkompetente, venstrevridde eller sosialdemokratiske partier, både regionalt og nasjonalt.

Skolereform

Historien starter da São Paulos sterkt mislikte guvernør og presidentkandidat, Geraldo Alckmin fra det sosialdemokratiske sentrumspartiet PSDB, støtter et forslag som er enda et slag i ansiktet på de fattige: En rasjonaliseringreform som medfører at 93 utdanningsinstitusjoner legges ned og 300 000 studenter må flyttes. (Men hevnen serveres som kjent best kald: I dokumentarens sluttscener påpekes det tørt at upopulære Alckmin kun fikk 4,7 prosent av stemmene ved presidentvalget mot Jair Bolsonaro.)

Drittlei et sviktende offentlig utdanningssystem tar studentene
saken i egne hender.

De økte kollektivsatsene la ytterligere sten til byrden for en allerede presset befolkning i São Paulo. Byen er Brasils største, med om lag 19 millioner mennesker (drabantbyer inkludert) som kan benytte seg av kollektivtransport. Mer enn en tredjedel av disse lever i fattigdom. De nye kollektivsatsene førte til en voldsom økning i utgiftene for unge mennesker i São Paulos slumområder – de såkalte favelaene – som huser mange av Brasils fattige.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.