Straffes for å protestere

Jordbrukere og urfolk i Latin-Amerika utsettes for sanksjoner fra myndigheter og militære.

Folk marsjerer med fakler i Bogota i juni for å vise sin støtte til bøndene. FOTO: FP PHOTO / GUILLERMO LEGARIA

Sikkerhetssituasjonen til menneskerettighetsforkjempere og sosiale ledere fra ulike sektorer i Colombia er svært alvorlig, ifølge Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG). Det er ikke bare hæren og geriljabevegelsene som står bak overgrep mot sivilsamfunnet. Sosial protest møtes med vold og kriminalisering av opprørspoliti og etterretningstjeneste.

«Regjeringen vår tillater multinasjonale selskaper å plyndre landområdene våre uten at vi har noe vi skulle ha sagt,» sier Martha Lucía Rodriguez, bonde og aktivist fra Colombia, når Ny Tid møter henne i Oslo. «Vårt hovedanliggende er at bønder skal anerkjennes som individer med rettigheter, og at disse rettighetene skal lovfestes,» fortsetter hun. Rodriguez jobber for Det nasjonale nettverket for bønder i Colombia (CNA), og er i Norge som deltaker på LAGs utvekslingsprosjekt for grasrotaktivister.

Martha Lucía Rodriguez (til venstre) og Angélica Ortíz Sales (årets Globaliseringskonferanse, om kriminalisering av sosiale protester i Latin- Amerika. FOTO: CTH / NY TID
Martha Lucía Rodriguez (til venstre) og Angélica Ortíz Sales (årets Globaliseringskonferanse, om kriminalisering av sosiale protester i Latin- Amerika. FOTO: CTH / NY TID

Egne politipatruljer. I Colombia opplever både bønder, urfolk og afrocolombianere at lovfestede rettigheter til landområder svekkes i tråd med regjeringens satsning på gruveindustri, og med internasjonale selskapers økte frihet til å etablere seg i landet. Dette er også en av årsakene til de pågående demonstrasjonene.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.