Stortinget freder klaseammunisjon

Stortingets forsvarskomité har utdefinert klaseammunisjon som et problem. Dermed kan Kværner Eureka puste lettet ut.

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Samtidig med at Stortingets forsvarskomité for to måneder siden forkastet Senterpartiets forslag om et nasjonalt forbud mot klasebomber, foretok den også en svært liberal definisjon av begrepet klasebomber:

«Med klasebomber mener flertallet i denne sammenheng bomber med eksplosive substridsdeler (små sprengladninger) levert fra fly.»

Dermed utdefinerer komiteen klaseammunisjon – levert fra bakkeartilleri – som et problem det internasjonale samfunnet må begrense bruken av. Og det til tross for at klaseammunisjon har like stor feilprosent som klasebomber.

Det er nok Kjell Inge Røkkes AkerKværner fornøyd med.

Kværner eneleverandør

Som Ny Tid skrev i forrige nummer, har det norske storkonsernets datterselskap Kværner Eureka en viktig finger med i produksjonen av våpen som leverer klaseammunisjon.

Kværner Eureka har siden1996 vært eneleverandør av komponenter til den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martins avanserte rakettsystem MLRS. Komponentene, rammeverket til utskytingsrampen, produseres på Tranby i Lier kommune.

Standard stridshode til det bakkebaserte rakettsystemet er M26, som inneholder 644 M77 sprengladninger som spres over et større område.

Med andre ord; klasebomber. Eller klaseammunisjon, som det kalles i og med at det skytes ut fra bakken.

16 prosent blindgjengere

Human Rights Watch dokumenterte før påske at amerikanske styrker har brukt denne type klaseammunisjon under Irak-krigen.

Organisasjonen kritiserer USA for dette, og viser til at M26 stridshodene fra MLRS-systemet legger igjen 16 prosent blindgjengere som fungerer som udetonerte miner.

Denne høye prosenten av blindgjengere står ikke tilbake for antall blindgjengere som ligger igjen etter de omdiskuterte klasebombene «levert» fra lufta.

Likevel valgte altså Stortingets forsvarskomité å utdefinere klaseammunisjon som et problem da den diskuterte et nasjonalt og internasjonalt forbud mot klasebomber.

– Selv forsøkte jeg å få aksept i Stortinget for at klaseammunisjon i prinsippet er det samme som klasebomber. Men det var stor uenighet om spørsmålet, så vi gikk med på å avgrense diskusjonen til klasebomber for å komme noen vei, sier SVs representant i forsvarskomiteen, Kjetil Bjørklund.

---
DEL

Legg igjen et svar