Stortinget – en rollemodell med riper i lakken


REGELVERK: Åpenhet er kanskje det viktigste forebyggende tiltaket mot korrupsjon

Europarådets antikorrupsjonsorgan (GRECO) har evaluert regelverket til de europeiske parlamentene, og en endelig rapport om Norge foreligger nå. Norge får ros for å ha oppfylt anbefalingene, som blant annet har ført til endringer i Stortingets etiske retningslinjer og regelverk for registrering av representantenes verv og økonomiske interesser. Norge framheves som en rollemodell til inspirasjon for andre GRECO-medlemmer.

Det er veldig bra at Norge leder an i dette forebyggende arbeidet med nye bestemmelser for åpenhet og antikorrupsjon, men det er ingen grunn til å hvile på laurbærene.

Svindel med reiseregninger til flere stortingsrepresentanter det siste året står i grell kontrast til skrytet fra GRECO, og det kommer derfor ytterligere krav til regulering og kontroll fra flere hold. Revisorforeningen foreslår et reiseregningssystem som baseres på faktiske kostnader med dokumentasjon. På den måten får man ikke refundert kostnader for reiser som ikke har funnet sted. Det burde være selvsagt.

At mulighetene for å jukse gjøres så små som mulig, er nok en fordel for alle, også for de folkevalgte. Samtidig er det skuffende å se at et system som må være basert på tillit, slår sprekker. Det forventes at representanter som er valgt til tillitsverv med privilegier som vanlige arbeidstakere ikke har, opptrer med en høy grad av integritet og god rolleforståelse.
Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.
- annonse -
- annonse -
Gro Skaaren-Fystro
Skaaren-Fystro er spesialrådgiver i Transparency International Norge.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte