Større norsk press på Israel

«Stopp Israels voldsbruk og undertrykking». Parolen kom i stand etter at en delegasjon fra Oslo Ap reiste til Israel og Palestina og fikk med egne øyne se det skjeve maktforholdet i den daglige krigen som pågår. «Det er ikke mangel på folk som fordømmer. Det er mangel på dem som ønsker å gjøre noe for […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

«Stopp Israels voldsbruk og undertrykking». Parolen kom i stand etter at en delegasjon fra Oslo Ap reiste til Israel og Palestina og fikk med egne øyne se det skjeve maktforholdet i den daglige krigen som pågår.

«Det er ikke mangel på folk som fordømmer. Det er mangel på dem som ønsker å gjøre noe for å bringe partene sammen. Det er noen her hjemme som koker litt for mye».

Dette er igjen et eksempel på at Thorbjørn Jagland setter diplomatiets spilleregler høyere enn moralsk anstendighet, språklig utydelighet framfor forpliktende tale. Problemer er selvfølgelig at det er for få som fordømmer Israels maktmisbruk, ikke for mange. Ett eksempel på det, ble vi vitne til tirsdag da Sharon trakk sine styrker ut av Gaza kun én time etter en ramsalt kritikk fra USAs utenriksminister, Colin Powell. Han karakteriserte det israelske angrepet som «overdrevent og uforholdsmessig», og konkluderte med at Israel måtte trekke sine styrker ut, noe Israel lydig fulgte opp. De som trodde og fryktet at USA ville trekke seg ut av konflikten etter at George W. Bush ble president, står forvirret tilbake. Bush har hele tiden støttet Israel mot den palestinske oppstanden og lagt ansvaret for uroen på «palestinsk terror».Mye kan tyde på at USAs utenriksminister har forstått situasjonen bedre og har bedre greie på hva som skjer utenfor statenes grenser. Det er betryggende, dersom det viser seg at han kan handle på egen hånd.

USA har et særlig ansvar for konflikten i Israel, ikke minst fordi landet forsyner Israel med mesteparten av deres våpen, og Israel er den største mottakeren av amerikansk økonomisk hjelp. Norge har på sin side også et særlig ansvar som vertsland for Oslo-avtalen og som en aktiv pådriver for fred i Midtøsten. Det betyr også at Norge er forpliktet til å si ifra når grensen er nådd for hva slags brudd på fredsavtalen og grunnleggende menneskerettigheter diplomatiet kan tåle. Israels økende krigføring er uakseptabel. Derfor forventer vi at Thorbjørn Jagland går under Oslo Aps «Stopp Israels voldsbruk og undertrykking»-parole. Uten ham er det desto større grunn til at parolen bør bli 1. mai-dagens mest populære.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here