Fra London Road Cemetery i Salisbury, Sør-England. AFP.

Storpolitiske påskudd 

Storbritannias statsminister hevder Russland «sannsynligvis sto bak» det angivelige giftattentatet mot eks-agenten Sergeij Skripal, men kan dette tyde på en omfattende plan for å få Russland stemplet som en forbryterstat?

Pål Steigan
Steigan har egen blogg på steigan.no, og skriver faste kommentarer i Ny Tid.
Email: palsteigan@gmail.com
Publisert: 05.04.2018

Den russiske eks-agenten Sergej Skripal (66) ble funnet bevisstløs sammen med sin datter Yulia Skripal (33) på en benk i den engelske byen Salisbury 4. mars i år. Det ble antatt at de hadde vært utsatt for et forsøk på forgiftning, og britiske myndigheter har hevdet at det skal dreie seg om nervegiften novitsjok. Dette er ikke dokumentert, og per dags dato er heller ikke den nåværende tilstanden til far og datter Skripal oppgitt. Storbritannias statsminister Theresa May har lagt hele sin prestisje bak påstanden om at Russland «sannsynligvis sto bak» det angivelige giftattentatet mot eks-agenten Sergeij Skripal og hans datter i Salisbury. Dette har hun gjort til tross for at politiet ikke på noen måte har avsluttet sine undersøkelser eller trukket noen konklusjon. May har heller ikke lagt frem noen form for bevis som støtter henne i disse påstandene.

Hun har i stedet kommet med så alvorlige anklager – inkludert utvisninger av russere – uten at Storbritannia har fulgt de prosedyrene som finnes for å behandle slike saker – prosedyrer som både Russland og Storbritannia har signert.

Russland har ødelagt alle sine kjemiske våpen. Både Russland og Storbritannia er medlemmer av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPWC), som arbeider for kontroll og ødeleggelse av kjemiske våpen. Organisasjonen – som ble tildelt Nobels fredspris i 2013 – erklærte i september at Russland har gjennomført en fullstendig ødeleggelse av alle sine giftvåpenlagre. Generaldirektør Ahmet Üzümcü i OPWC skriver i sin presentasjon av erklæringen: «Fullførelsen av den verifiserte ødeleggelsen av Russlands kjemiske våpenprogram er en viktig milepæl i oppnåelsen av målene for Kjemivåpenkonvensjonen.» Videre gratulerer han Russland og alle deres eksperter som har vært involvert og viser til deres profesjonalisme og dedikasjon i dette arbeidet.

Som den tidligere britiske ambassadøren Craig Murray har påpekt, har ikke forskningslaboratoriet til Storbritannias forsvarsdepartement i Porton Down villet gå lenger enn å si at giften var «av en type» som ble utviklet i Russland. Men Porton Down har ingen dokumentasjon på at giften faktisk finnes i Russland. Robin M. Black – tidligere direktør for Porton Down – skrev i 2016 om såkalte «novitsjoks»: «Ingen uavhengig bekreftelse av strukturene eller egenskapene til slike komponenter har blitt publisert.»

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer