Kriminalteknikere undersøker benken der Skripal ble funnet. Foto: Scanpix

Storpolitiske løgner om Russland?


Hva kan politikerne egentlig påstå med sikkerhet om forgiftningen av den russiske eksagenten Sergei Skripal og hans datter – og hvilke uheldige konsekvenser er denne saken i ferd med å få?

Tunander er professor emeritus fra PRIO.
Email: ola@prio.no
Publisert: 2018-06-01

Storbritannias statsminister Theresa May fortalte i det britiske parlamentet den 12. mars, at den russiske obersten Sergej Skripal og hans datter Julia hadde blitt forgiftet på åpen gate den 4. mars i Salisbury i Sør-England, «med en militær nervegift av en type utviklet i Russland [og] kjent som «Novitsjok». Substansen skal ha blitt identifisert ved forsvarslaboratoriet Defence Science and Technology Laboratory (DSTL) i Porton Down, Salisbury.

Statsminister May uttalte samme dag i parlamentet at Russland tidligere har henrettet avhoppere og at Russland med «stor sannsynlighet» er ansvarlig for angrepet mot Skripal og hans datter. Den 14. mars utviste britene 23 russiske diplomater. Den 26. mars utviste USA 60 russiske diplomater, mens flere EU-land fulgte etter. Til sammen ble mer enn 130 russiske diplomater utvist. Russland har reagert med å utvise det samme antallet diplomater, stengt det amerikanske konsulatet i St. Petersburg og utvist ytterligere 50 britiske diplomater, for å legge seg på samme nivå som Storbritannia.

Dette har ledet til en krise i Vestens relasjon til Russland. La oss se litt nærmere på dette:

Novitsjok 

Novitsjok er en samlingsbetegnelse på flere nervegifter, som ble utviklet i Sovjetunionen på 1970- og 1980-tallet. Ordet «Novitsjok» kommer fra den russiske avhopperen Vil Mirzajanov, som flyttet til USA i 1996. I følge Vladimir Uglev, som var med på å utvikle disse substansene, ble de kalt «A-1972», «B-1976», «C-1976», «D-1980». Programmet ble kalt «Foliant». «Novitsjok» – som betyr «nykommer»  – var ikke et ord som ble benyttet i Russland, sier han.

Mirzajanov var involvert i kontraspionasje, men han var ikke delaktig i utviklingen av disse substansene. Han visste ikke noe om detaljene, hevder Uglev. Novitsjok ble beskrevet som mer giftig enn den amerikanske og britiske nervegiften VX. 10 milligram VX sies å være nok til å drepe en person. Mirzajanov sier at Novitsjok er opp til ti ganger mer potent. Det betyr at et gram Novitsjok skulle være nok til å drepe 1000 personer. Det er enighet om at giften vil drepe en person innen få minutter. Mirzajanov publiserte formelen for Novitsjok i en bok han utga i 2008. Han sier at dette skulle kunne gi OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) mulighet til å forby substansen, men han sier også at han ble advart i Washington for å avsløre formelen, da den kunne bli benyttet av …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)