Storpolitiske løgner om Russland?

Hva kan politikerne egentlig påstå med sikkerhet om forgiftningen av den russiske eksagenten Sergei Skripal og hans datter – og hvilke uheldige konsekvenser er denne saken i ferd med å få?

Kriminalteknikere undersøker benken der Skripal ble funnet. Foto: Scanpix
ola@prio.no
Tunander er professor emeritus fra PRIO.

Storbritannias statsminister Theresa May fortalte i det britiske parlamentet den 12. mars, at den russiske obersten Sergej Skripal og hans datter Julia hadde blitt forgiftet på åpen gate den 4. mars i Salisbury i Sør-England, «med en militær nervegift av en type utviklet i Russland [og] kjent som «Novitsjok». Substansen skal ha blitt identifisert ved forsvarslaboratoriet Defence Science and Technology Laboratory (DSTL) i Porton Down, Salisbury.

Statsminister May uttalte samme dag i parlamentet at Russland tidligere har henrettet avhoppere og at Russland med «stor sannsynlighet» er ansvarlig for angrepet mot Skripal og hans datter. Den 14. mars utviste britene 23 russiske diplomater. Den 26. mars utviste USA 60 russiske diplomater, mens flere EU-land fulgte etter. Til sammen ble mer enn 130 russiske diplomater utvist. Russland har reagert med å utvise det samme antallet diplomater, stengt det amerikanske konsulatet i St. Petersburg og utvist ytterligere 50 britiske diplomater, for å legge seg på samme nivå som Storbritannia.

Dette har ledet til en krise i Vestens relasjon til Russland. La oss se litt nærmere på dette:

Novitsjok 

Novitsjok er en samlingsbetegnelse på flere nervegifter, som ble utviklet i Sovjetunionen på 1970- og 1980-tallet. Ordet «Novitsjok» kommer fra den russiske avhopperen Vil Mirzajanov, som flyttet til USA i 1996. I følge Vladimir Uglev, som var med på å utvikle disse substansene, ble de kalt «A-1972», «B-1976», «C-1976», «D-1980». Programmet ble kalt «Foliant». «Novitsjok» – som betyr «nykommer»  – var ikke et ord som ble benyttet i Russland, sier han.

Mirzajanov var involvert i kontraspionasje, men han var ikke delaktig i utviklingen av disse substansene. Han visste ikke noe om detaljene, hevder Uglev. Novitsjok ble beskrevet som mer giftig enn den amerikanske og britiske nervegiften VX. 10 milligram VX sies å være nok til å drepe en person. Mirzajanov sier at Novitsjok er opp til ti ganger mer potent. Det betyr at et gram Novitsjok skulle være nok til å drepe 1000 personer. Det er enighet om at giften vil drepe en person innen få minutter. Mirzajanov publiserte formelen for Novitsjok i en bok han utga i 2008. Han sier at dette skulle kunne gi OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) mulighet til å forby substansen, men han sier også at han ble advart i Washington for å avsløre formelen, da den kunne bli benyttet av terrorister.

Hvis substansen kunne bindes til Russland, hva hadde Russland å vinne på det?

Novitsjok skulle, i følge Mirzajanov, kunne bli produsert i private laboratorier. Uglevs kollega Leonid Rink sier at han kjenner fem personer som forlot Russland og som har forutsetninger for å utvikle Novitsjok. Ifølge Uglev og Rink kan slike nervegifter bli produsert i mange land. Iran skal ha utviklet og produsert en type av Novitsjok i 2016 i samarbeid med OPCW. Professor David Collum ved Cornell University sier at disse nervegiftene er relativt enkle å produsere. At kun Russland skulle kunne produsere Novitsjok, er derfor absurd. Den tsjekkiske presidenten Milos Zeman bekreftet i mai 2018 at Novitsjok ble produsert og testet i Tsjekkia. Debka File, som står nær israelsk etterretning, sier at kanskje 20 land har kapasitet til å produsere former av Novitsjok. Hvis vi aksepterer påstanden om at Skripal ble forgiftet av en type av denne giften, sier det lite om hvem som er ansvarlig for handlingen.

USA rev anlegg

Ifølge den tidligere britiske ambassadøren til Usbekistan, Craig Murray, ble disse sovjetiske kjemiske våpnene produsert først og fremst i Nukus i Usbekistan – ikke i Russland. Og ifølge The New York Times og BBC skal USA i 1999 ha hjulpet Usbekistan med å rive anlegget til en kostnad av 6 millioner dollar. Andre stater som Ukraina kan også hatt lager av Novitsjok. Det skulle bety at USA med «stor sannsynlighet» har disse nervegiftene. Amerikanerne skal også siden desember 2015 ha patentet for dem som kjemiske våpen. Russland har ikke patentet. Britene burde derved kunne rette mistanken mot USA. I følge Murray var laboratoriet i Porton Down kun villig å akseptere setningen: «av en type utviklet i Russland» («of a type developed by Russia»), og ikke en påstand om «en type produsert i Russland». Det fremgår av det faktum at regjeringen anvender denne samme setningen hver gang. Murray tillegger at penicillin ble utviklet i Skottland, men det betyr ikke at all antibiotika er skotsk. Eller for å snakke i nervegift-termer: Kim Jong-uns bror Kim Jong-nam ble forgiftet på flyplassen i Malaysia av nervegiften VX, «av en type utviklet i» Storbritannia. Dette har ikke ledet til en internasjonal boikott av Storbritannia.

Sjefen for Porton Down Gary Aitkenhead fortalte Sky News den 3. april at de hadde konkludert med at det var en nervegift fra «Novitsjok-familien», men de kunne ikke si om den var produsert i Russland. De hadde «ikke kunnet identifisere den eksakte kilden». Novitsjok er en ekstremt giftig substans, og det finnes ikke – ut fra hva vi vet – noe motmiddel mot denne giften, sa han.

Hvis «ren Novitsjok» hadde blitt funnet på dørhåndtaket til Sergej Skripals hus, hadde han – ifølge Leonid Rink – blitt drept umiddelbart.

Det er i Porton Down (Salisbury), det britiske forsvaret holder anlegget for nervegifter. Aitkenhead ville ikke direkte kommentere om Porton Down har lager med Novitsjok, men giften som forgiftet Skripal, kan ikke ha kommet fra Porton Down, sa han. «Det er umulig at noe slikt kunne ha kommet fra oss og forlatt våre fire vegger. Vi har den høyeste graden av sikkerhet,» uttalte han, hvilket nærmest er en bekreftelse av at de har Novitsjok. Uten prøver å sammenligne med hadde de heller ikke kunnet uttale seg med sikkerhet. Giften skulle derved hypotetisk sett kunne ha kommet fra Porton Down, som ligger 12 kilometer fra den plassen hvor Skripal ble forgiftet.

Vi må derfor stille følgende spørsmål: Hvorfor må far og datter Skripal ha blitt forgiftet av en substans fra Russland, hvis denne meget uvanlige substansen finnes i byen Salisbury i England, og kun i Salisbury der Skripal bor?

Russlands motivasjoner?

Men la oss først tenke tanken at Russland og kun Russland hadde denne nervegiften. Hvorfor skulle Russland i et slikt tilfelle benytte denne drapsmetoden som skulle fremstå som en signatur for et russisk drap? Ved et mafiadrap i 1995 kunne russiske påtalemyndigheter spore substansen til de individer som hadde produsert den. Den eksakte formelen for substansen gjorde det mulig å avsløre hvem i det russiske laboratoriet som var ansvarlig. Det samme skulle man kunne gjøre også i dette tilfellet.

Hvis substansen kunne knyttes til Russland, hva hadde Russland å vinne på det? Hendelsen fant sted noen dager før det russiske presidentvalget. Kritikken mot Russland kommer til å fortsette i måneder fremover, med et verdensmesterskap i fotball i Russland fra juni 2018 på trappene. Hva skulle Russland vinne på å risikere et boikottet eller kansellert mesterskap? Det savner all logikk. Det er kort sagt urimelig. Hele denne historien faller sammen som et korthus. Den fremstår som mer absurd enn påstanden om masseødeleggelsesvåpen i Irak. Men den kommer i likhet med «masseødeleggelsesvåpnene i Irak» til å benyttes av de samme folkene for å oppnå de samme målene: å forsterke og utvikle en konflikt og muligens også åpne for en krig. I dette tilfellet er motparten Russland –ikke Irak.

Theresa May og britisk politi på åstedet. Foto: Scanpix

Hvorfor ble ikke flere forgiftet?

Men er det så sikkert at oberst Skripal og hans datter ble forgiftet med en nervegift som er mye sterkere enn VX? Vi har sett mange fotografier av menn i hvite og grå beskyttelsesdrakter, som gransker alle gjenstander som Skripals kunne ha kommet i kontakt med. Denne typen gift er dødelig ved berøring, men legen som tok hånd om Julia Skripal der hun satt på parkbenken, forteller at Julia kastet opp og hadde kramper. Legen la henne på bakken og åpnet pusteveierne hennes. Hun tok seg av henne i cirka 30 minutter. Etterpå ble legen redd for at hun kunne ha blitt forgiftet, men hun fortalte senere til BBC at hun følte seg helt fin, og det samme gjelder mannen som tok seg av Sergej Skripal. Dette virker ubegripelig. Hvordan er dette mulig? Hun bærer et voksent menneske forgiftet av noe som er mye sterkere enn VX og tar seg av henne i en halvtime, men hun føler selv ikke noe som helst? Ett gram sies å være tilstrekkelig for å drepe 1000 personer. Sjefen til OPCW (Tyrkias tidligere man i NATO), Ahmet Üzümcü, sier at man skal ha benyttet 50–100 gram nervegift i Salisbury. Det skulle være tilstrekkelig for å drepe 50 000 til 100 000 mennesker, men det var ikke noen som døde. Dette stemmer ikke med beskrivelsen av Novitsjok, som dreper etter bare noen minutter.

Boris Johnson uttalte at 39 personer kan ha blitt utsatt for nervegiften, og Theresa May snakket om mer enn 130 personer, men Stephen Davies, som behandlet dem som ble forgiftet i Salisbury, sier at det var kun tre personer: Sergej og Julia Skripal samt politimannen Nick Bailey.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.