Støres glemte diktatur

Jonas Gahr Støre mener Hosni Mubarak styrer «myndig». Norges utenriksminister har også gått på FNs talerstol og «berømmet» Egypt-diktatorens fredsinnsats i Midtøsten.

Avatar
Email: torbjorn@nytid.no
Publisert: 10.02.2011

Ignorert. Egypts autoritære president Hosni Mubarak har de siste ukene opplevd hundretusener i gatene som krever hans avgang. Denne uka kom det fram at Mubarak etter 30 år ved makten kan regnes som verdens rikeste mann, med en formue på over 70 milliarder dollar. Egyptiske advokater ber nå domstolene granske hvorvidt han bør tiltales. På kvelden torsdag 10. februar tok titusener av egyptere av seg skoene og hyttet dem etter Mubarak, da han igjen sa at han ikke ville gå av.

Dagen før, onsdag 9. februar, gikk utenriksminister Jonas Gahr Støre på talerstolen på Stortinget og sa at UD nå skulle støtte de demokratiske kreftene i Egypt. Men Ny Tid kan i dag avdekke at Støre og Norge har sagt noe helt annet om Mubarak de senere år.

For to år siden gikk Støre på FNs talerstol for å «berømme president Mubarak» for hans innsats for fred i Midtøsten. Og noen måneder etter det sterkt kritiserte valget i 2005, der opposisjonskandidaten Ayman Nour (41) ble arrestert og mishandlet til sykehusopphold, unnlot Støre totalt å nevne noe kritisk mot Mubarak-regimet overfor norske studenter.

«Myndig hånd»

12. oktober 2006 er elevene ved Romerike Folkehøgskole i ferd med å forberede reisen til Egypts hovedstad, i forbindelse med Peer Gynt-arrangementene under Ibsenåret. Som en del av forberedelsen kommer Norges utenriksminister og holder foredrag. Støre er innom mange temaer, men elevene blir aldri informert om at de snart skal dra til et diktatur.

Året før har det vært valg i Egypt. Støre beskriver vinneren og den eneveldige herskeren slik, på Regjeringens egne nettsider:

«Mubarak kom ut som den sterke mann etter Sadats død. Han har styrt Egypt med myndig hånd frem til i dag. Nå 78 år gammel og vant siste valg i 2005 med stor margin.»

Dette er eneste gangen Mubarak blir nevnt i Støres fordrag. Forfatter Nawal El-Saadawi (79), Ny Tids eksklusive spaltist i Egypt, opplevde imidlertid valget noe annerledes. Hun stilte som motkandidat til Mubarak. Da kom politiet til landsbyen og truet alle som ønsket å støtte henne.

– Ved valget i 2005 var det ingen frihet. Vi ble konstant hindret fra å holde møter. Mubarak fremstilte det som et valg der alle kunne delta. Det stemte aldri, forteller El-Saadawi på telefon fra Kairo til Ny Tid.

Roser Mubarak

Førsteamanuensis Berit Thorbjørnsrud er også kritisk til uttalelsen.

– Hvis man tar høyde for det han ikke sier her, er dette tilslørende beskrivelser. Hva betyr egentlig «myndig hånd»? Det måtte være mulig, selv for en utenriksminister, å si at valget i 2005 var meget omdiskutert.

Støre selv svarer på kritikken slik:

– Ny Tid viser her til stikkordsmessige momenter utarbeidet som grunnlag for et foredrag. Mine angivelige «uttalelser» er i denne sammenheng ikke å oppfatte som normative vurderinger av Mubaraks styre eller valget i 2005, sier Støre til Ny Tid.

Men under et møte om situasjonen i Palestina, i FNs sikkerhetsråd i New York 7. januar 2009, benytter Støre muligheten til å rose den egyptiske diktatoren fra FNs talerstol:

«La meg berømme president Mubarak og den egyptiske regjeringen for deres standhaftige innsats for å helbrede denne splittelsen, en splittelse som innbyggerne i Gaza allerede har betalt en høy pris for.»

Thorbjørnsrud sier følgende om FN-uttalelsen:

– Dette er jo enda mer problematisk. Egypts sin rolle som fredsforhandler i Israel/ Palestina-konflikten er svært problematisk. En ting er å akseptere diplomatiet i forholdet til andre land. En annen ting er å berømme Mubarak og hans regjering. Tror for eksempel ikke palestinerne ville skrevet under på dette, sier Thorbjørnsrud.

Kommentarer