Storbritannias skjulte imperium

The Spider’s Web: Britain’s Second Empire (2017) kartlegger hvordan den britiske eliten har skapt et sjokkerende ulikt økonomisk system, gjennom opprettelsen av skatteparadiser rundt om i verden. Dette er en film alle vanlige skattebetalende borgere bør se.

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 01.06.2018
The Spider’s Web: Britain’s Second Empire

Michael Oswald (Storbritannia)

«Idet det britiske imperiet gikk inn i solnedgangen, satte bankierer, advokater og regnskapsførere fra City of London opp et edderkoppnett av hemmelige offshore-jurisdiksjoner som skulle fange rikdom fra hele verden og kanaliserte den til London.»

Med denne uttalelsen starter Michael Oswalds kraftfulle og tilgjengelige film.

Bilder ledsaget av en fortellerstemme viser det britiske imperiets nedgang og fall – tropper og lokalt politi som slår løs på demonstranter; en manøvrerende tanks med et menneskehode montert på pansret – og uttrykker tydelig filmens tidsaktuelle tese.

«Idet britiske eliter så sine formuer, privilegier og sitt imperium gå i oppløsning, påbegynte de letingen etter en ny rolle i en verden i forandring, og de fant en: i finansverdenen.»

«Dette er en film om hvordan Storbritannia transformerte seg fra en kolonimakt til en moderne finansmakt, og om hvordan denne transformasjonen har formet verden vi lever i» fortsetter fortellerstemmen.

Med dette som utgangspunkt benytter filmen en rekke eksperter på offshore skatteparadis, finans og regnskap for å kartlegge hvordan den britiske eliten – og dens politiske tjenere i parlamentet – har skapt et sjokkerende økonomisk urettferdig system, som i dag er medansvarlig for mange av verdens globale problemer.

Eurodollar-markedet

Post-imperialt forfall og presset på pundet foranlediget opprettelsen av et system for dobbel regnskapsføring, og som gjorde City of London til det ledende senteret for internasjonale finanstransaksjoner.

Dette ble gjort via et system kalt eurodollar-markedet, som direkte førte til opprettelsen av offshore skatteparadiser.

«City of London foretrekker i det store og det hele å utføre sin lyssky virksomhet utenfor London.»
John Christensen

Den sofistikerte utviklingen av et gammelt anglosaksisk system av hemmelige trusts for å skjule eieren av aktiva gjennom et nettverk av komplekse legale ordninger, skallselskaper og delegater blir enkelt oppsummert av Alex Cobham, en forkjemper for rettferdig skattelegging fra Tax Justice Network:

«Det handler om å tilrettelegge for et lovlig område hvor man later som [aktiviteten] ikke finner sted der hvor den faktisk utspiller seg – så man flytter aktivitet fra området hvor det er regulert og skattlagt, og later som om det finner sted i et annet område.»

En parallell utvikling er direkte relatert til de ferske avsløringene fra The Panama Papers. Etableringen av såkalte ‘hemmelige jurisdiksjoner’ på de fluebefengte øyene som forble britiske oversjøiske territorier – som Caymanøyene – ble av smarte britiske advokater og bankierer benyttet som lovlig skattefrie områder, hvor selskaper kunne opprette filialer eller skallselskaper.

Opprettelsen av «bona fide skatteparadiser»

Som forfatteren og den tidligere FT-journalisten Nicholas Shaxson – hvis bok Treasure Islands: Tax Havens and the Men Who Stole the World (2011) representerte et tidlig forsøk på å løfte på sløret som omgir internasjonal finans – påpeker:

«Det Caymanøyene gjorde var rett og slett ulovlig: Narkopenger kom inn, skatteunndragelse…du kunne få hva enn du ville.»

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer