Stoltenbergs nederlag

LEDER: Denne uka har vist at Jens Stoltenberg ikke hadde ryggrad nok til å styre asylpolitikken og unngå Frps banehalvdel.

Dag
Tidligere redaktør i Ny Tid (-2016).
[5. september] Onsdag innkalte statsminister Jens Stoltenberg og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (ap) til pressekonferanse.

«Det er nødvendig å iverksette tiltak for å begrense antallet asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse», uttalte Stoltenberg.

Og så lanserte Regjeringen en 13-punktsplan for å gjøre det vanskeligere for mennesker på flukt å komme til et av verdens rikeste land. SV og Kristin Halvorsen tok en modig og korrekt dissens på ett av punktene, nemlig det om at innvandrere med opphold på humanitært grunnlag må vise fram fire års skolegang eller arbeidserfaring for å få familiegjenforening eller hente ektefelle.

I tillegg markerer SV politisk uenighet på sju av de andre punktene – blant annet det om at man nå skal forsere tilbakesendelsen av flyktninger, inkludert barn, til det krigsridde Irak, et av de farligste stedene i verden å oppholde seg. I tillegg skal FNs anbefalinger følges i mindre grad enn det som ble lovet i Soria Moria-erklæringen. På flere av disse punktene kunne, og kanskje burde, SV også ha tatt dissens.

Skremmende

Det virker nærmest uforståelig og vinglete at Stoltenberg plutselig kommer med en slikt kontroversiell og panisk innstramming nå, ett år før valget. Ikke bare bryter han Soria Moria-erklæringens intensjoner, som han har argumentert så hardt for. Han spiller også ballen rett i fanget på Fremskrittspartiet, og det er vanskelig å se at Stoltenberg kan klare å vinne en politisk debatt også på Siv Jensens hjemmebane. Forslagene går på arbeiderbevegelsens sjel løs. Det var ikke for dette Martin Tranmæl og Einar Gerhardsen bygde arbeiderbevegelsen og landet.

Det er skremmende å se hvordan Stoltenberg synes å være presset av de tabloide mediene i en så viktig sak, som gjelder liv og død for barn, kvinner og menn på flukt. Onsdag morgen sto følgende ingress på VGs nyhetssider: «Både Aps Jan Bøhler, Høyre og Frp vil snu asylstrømmen… – Få dem ut! Lyder kravet fra politikere og leserbrevskribenter etter hvert som pågangen øker og mottakene fylles opp.»

Noen timer etter fulgte Stoltenberg opp populistenes og mobbens ønsker. Dét er ikke bare skuffende, men også skremmende. I Regjeringens pressemelding står det: «Norge har, ved siden av Nederland, hatt den største økningen av asylankomster i Europa i 2008. Hittil i år er det kommet mer enn dobbelt så mange asylsøkere som på samme tid i fjor. »

Dette er nærmest en avskrift av en sak Aftenposten hadde på førstesiden for noen uker siden. Men argumentasjonen hviler på helt feil premisser: I fjor hadde Norge litt over 2000 asylankomster, et av de laveste tallene i det rike Europa. Fremdeles kommer det færre asylsøkere til Norge enn til Sverige. Likevel er Stoltenberg frekk nok til å skyve Sverige foran seg.

Dette er kortsiktig politikk, for ikke å si korttenkt. Erfaringene fra Danmark skremmer. Argumentasjonen og framgangsmåten er skammelig.

---
DEL