Stoltenberg må avklare

De mange utspillene fra sentrale personer i Arbeiderpartiet den siste uken demonstrerer til fulle problemet med det såkalte delte lederskapet i Ap. Hovedproblemet synes nemlig å være nettopp de mange hodeløse utspillene – utspill som er en direkte følge av at begge fløyer frykter å bli sittende med svarteper når det delte lederskapet ryker. Det […]

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

De mange utspillene fra sentrale personer i Arbeiderpartiet den siste uken demonstrerer til fulle problemet med det såkalte delte lederskapet i Ap. Hovedproblemet synes nemlig å være nettopp de mange hodeløse utspillene – utspill som er en direkte følge av at begge fløyer frykter å bli sittende med svarteper når det delte lederskapet ryker.

Det paradoksale er at både Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland over lang tid har forsøkt å gi inntrykk av at det delte lederskapet slett ikke fungerer dårlig. Men det er den offisielle versjonen. Mellom linjene kan man lese at i hvert fall Stoltenberg og hans støttespillere ikke er fornøyd, og begrunner dette med at lederskapsdebatten flytter fokus bort fra politikken. Da er det underlig at Stoltenberg sørger for å holde lederskapsdebatten i live – og tilsynelatende har planer om å holde den i live fram til mars måned, minst.

På overflaten kan Stoltenbergs uttalelser synes pinlig ryddige, men det er direkte påfallende at et partis nestleder ikke avviser seg selv som lederkandidat inntil partilederen kaster inn håndkleet. Det er dette faktum – Stoltenbergs manglende beskjed – som i det hele tatt skaper rom for en lederskapsdebatt. Dermed er det bare Stoltenberg som kan avklare om Ap har en eller to lederkandidater foran landsmøtet til høsten. Når han ikke gjør det, kan ikke det bety annet enn at Stoltenberg 1) ikke mener at det delte lederskapet fungerer og 2) har til hensikt å utfordre Jagland som leder, dersom han føler at støtten i partiet er tilstede. Og da er lederkampen i Ap forlengst i gang, og kommer til å pågå inntil en av de to kaster inn håndkleet.

Stoltenbergs tilhengere vil selvsagt kunne hevde at det vil være dumt å utelukke noen ting som helst på et så tidlig tidspunkt. Mon det. Dersom Ap-landsmøtet på fritt grunnlag skulle komme fram til en klar konklusjon om at det delte lederskapet må opphøre, er det ikke for sent å reise et kandidatur – særlig ettersom Jagland ikke ønsker å være statsministerkandidat. Og dersom Jagland skulle frasi seg ledervervet, vil det heller ikke være vanskelig for Stoltenberg å komme på banen.

Men per i dag må Jens Stoltenberg være å regne som lederkandidat i Arbeiderpartiet, sammen med Thorbjørn Jagland. Det betyr at kampen er i gang, og at bare en av de to herrer kan avblåse den.

---
DEL

Legg igjen et svar