Stoltenberg hedrer Benjamin (15)

Jens Stoltenberg holder i dag hovedtalen under 10-årsmarkeringen for nazi-drapet på Benjamin Hermansen (15). Statsministeren ga varsel om deltagelsen onsdag, samme dag som han i Stortinget forsvarte utsendelsen av Maria Amelie. To dager etter Amelie-utsendelsen møter sine fremste kritikere på Youngstorget.

Avatar
Email: torbjorn@nytid.no
Publisert: 21.01.2011

Kontraster. Det er en kontrastfull uke for regjeringssjefen for det flerkulturelle Norge. Mandag 24. januar gikk Jens Stoltenberg ut og forsvarte utsendelsen av den papirløse forfatteren Maria Amelie (25), som landet i Moskva samme dag. Stoltenberg

Ny Tids nettsider kunne torsdag fortelle at Stoltenberg nå har takket endelig ja til å holde hovedtalen under markeringen av 10-årsdagen for drapet på den 15 år gamle Oslo-gutten Benjamin Hermansen. 15-åringen, med far fra Ghana, ble i 2001 drept med kniv av nynazister på åpen gate på Holmlia, natt til 27. januar – den internasjonale Holocaustdagen.

Onsdag 26. januar arrangerer Benjamins Minnefond et fakkeltog fra Youngstorget til hans ære. Hovedtaler ved arrangementet blir statsminister Jens Stoltenberg, som overfor Ny Tid torsdag bekreftet at han skal tale klokken 18.00. Han var også statsminister da Hermansen ble drept i januar 2001. Noen dager senere talte han til 40.000 mennesker i Oslo som møtte opp til fakkeltog i protest mot nazidrapet.

– På Youngstorget for 10 år siden mintes vi Benjamin Hermansen. Over hele landet samlet folk seg mot rasisme og rasistisk motivert vold. 
På onsdag samles folk på Youngstorget på nytt for å minnes Benjamin Hermansen, og samtidig for igjen å markere at vi ikke vil ha rasisme og vold i Norge, sier Stoltenberg til Ny Tid.

Henvendelsen til statsministerens kontor om deltagelse ble gjort på slutten av året 2010. Først onsdag 19. januar kom imidlertid bekreftelsen fra Stoltenberg til arrangørene om at han ville klare å delta. Ny Tid har fått opplyst at statsministeren har måtte “skvise inn” Benjamin-talen mellom to andre arrangementer samme kveld. Det har imidlertid ikke lyktes Ny Tid å finne ut hvilke andre tilstelninger dette er.

Beskjeden til arrangørene kom samme dag som Stoltenberg var hardt presset i Maria Amelie-saken og møtte svare på en rekke spørsmål i Stortingets spørretime.”Når man ikke oppfyller kravene, kan man ikke bli. Da må man reise ut. Aller best om folk gjør det frivillig, men om ikke vil man bli tvangsreturnert,” sa Stoltenberg fra Stortingets talerstol onsdag.

Onsdag 19. januar var også samme dag som Høyesterett avslo Politiets Utlendingsenhets krav om å fengsle Amelie fram til utsendelse.

Når Stoltenberg onsdag 26. taler under markeringen for Benjamin Hermansen, vil han også stå ansikt til ansikt med de organisasjonene som samtidig er de sterkeste kritikerne av hans behandling av Maria Amelie og andre papirløse: Amnesty International, Antirasistisk senter, Den Norske Kirke, Rød Ungdom og NOAS er alle organisasjoner som står bak fakkeltoget fra Youngstorget til Universitetsplassen.

Nadeem Butt (Ap) er leder for bydelsutvalget i Holmlia og sitter samtidig i styret for Benjamin Hermansens minnefond. Ap-politikeren har stått for kontakten med Statsministerens kontor. Statue på HolmliaHan synes det er viktig at Jens Stoltenberg stiller først og fremst fordi han er den han er.

– I tillegg er det interessant fordi han tilfeldigvis også var statsminister denne dagen for ti år siden. Ingen er derfor bedre egnet til å trekke linjene fra i dag og både bakover og fremover i tid, sier Butt til Ny Tid.

Henvendelsen til statsministeren ble gjort i slutten av 2010.

– En del praktiske ting måtte komme på plass, men Stoltenberg ønsket hele tiden å delta ved arrangementet, uttaler Butt.

Kommentarer