Stoiber bruker det brune kortet

Tysklands kristendemokratiske kanslerkandidat Edmund Stoiber kan spillet: Når stemmene ikke kommer, trekker også han det brune kortet ut av ermet.

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Om det er det svenske Folkpartiets suksess ved valget sist helg som har fått Edmund Stoiber, bayersk kristendemokratisk kanslerkandidat foran valget på søndag, til å trekke fram det brune kortet i sluttspurten av valgkampen, skal ikke være sagt.

Det er imidlertid hva han har gjort, etter at storflommen i Øst-Tyskland og USAs sabelrasling overfor Irak punkterte det som så ut til å bli en seierrik, om enn jevn, marsj mot jobben som forbundskansler i Tyskland.

Taktikkskifte

Hardere krav til innvandrere, blant annet om å lære seg tysk, kombinert med en tøffere pro-krig-linje enn tidligere, indikerte et taktikkskifte på den tyske høyresiden en uke før valget. Håpet er å få høyreorienterte (eller -ekstreme) velgere til å stemme på kristendemokratene heller enn på småpartiene på ytre høyre fløy. Men taktikkskiftet er også et signal om at Stoiber har gitt opp den grunnleggende strategien: Å fiske velgere i sentrum av tysk politikk.

I så fall tyder mye på at Stoiber er i ferd med å tape slaget i siste runde. I Tyskland er det nemlig ikke gitt at appeller til folks fremmedfrykt og -fiendtlighet gir seier på valgdagen. Heller ikke krigsretorikken behøver å gi Stoiber mange stemmer.

Storflommen

Uansett innebærer det et klart brudd med kristendemokratenes fastlagte strategi da valgkampen startet. Kloke av tidligere erfaringer, prioriterte de å nå sentrumsvelgerne. Det var de da også, i valgkampens begynnelse, i ferd med å klare. Ikke minst forbundskansler Gerhard Schröders gamle løfter om å få arbeidsledigheten ned under fire millioner – noe han på ingen måte har klart – var god skyts for høyresiden. Derfor gikk deres oppskrift om lavere skatter hjem hos mange.

Så kom storflommen, som også feide vekk det massive kravet om lavere skatter. Forbundskansler Schröder slo fast at skattelettelsene måtte utsettes, og pengene heller brukes til flomrydding. Dermed stod Edmund Stoiber tilbake med svarteper.

Krig

Når George W. Bush på toppen av det hele vil gå til krig mot Irak, fikk Gerhard Schröder nok en anledning til å vise styrke. Han har de siste ukene banket inn sin motstand mot tysk deltakelse i krigen. Meningsmålingene viser at han har overveldende støtte i et Tyskland som ennå – 57 år etter krigstraumaet – er mer pasifistisk enn andre europeiske land.

I den situasjonen prøvde Stoiber først å gå i rette med Schrøder, før han ble mer og mer ullen om krigsdeltakelse. Nå har han vendt tilbake til utgangspunktet – muligens som svar på kritikken nettopp om at han er for ullen og uklar.

Når kristendemokratene nå også setter innvandringen på dagsordenen – og kobler det til den skyhøye arbeidsledigheten – utfordrer han to tyske etterkrigstabuer på samme tid: Den militære tilbakeholdenheten og den rause innvandringspolitikken.

Kan tape

Politiske observatører i internasjonal presse har imidlertid liten tro på at Stoibers taktikkskifte vil bære frukter.

De fleste peker på at kristendemokratene vel kan skaffe seg noen stemmer på høyre fløy, men at velgergrunnlaget der er så lite at han raskt taper flere sentrumsvelgere enn han vinner høyrevelgere.

Bare dager før valget i Tyskland viser meningsmålingene nærmest dødt løp. Men mye tyder på at Gerhard Schröder også på mandag er Tysklands forbundskansler.

---
DEL

Legg igjen et svar