Foto: Krystyna Dąbrowska

Stjernestøv og drøm


En helt annen side av farlige Medellin, om du har fulgt tv-serien Narcos om Pablo Escobar. Hva kan poesi avstedkomme av mening i denne latinamerikanske storbyen? 

Forfatter og filmskaper.
Email: dragsethterje@gmail.com
Publisert: 2016-09-15

Internasjonale poesi-og litteraturfestivaler spretter opp som sopp i skogen. Poeten Inger Christensen fortalte hun kunne bruke hele året – om ikke resten av livet – på reise for å gjeste poesifestivaler world wide. Tilbudet er bra for poetene. Vi kan menge – og sole oss på fjerne strender, beundre plakater med foto av oss sjøl i metroen i Medellin, gågata i Lima, kafeene i Antwerpen. Enhver by med respekt for seg selv har en poesifestival.

80 poeter var invitert til den 26. Medellin International Poetry Festival mellom 18.–25. juni, med foredrag og utallige opplesninger i Medellin, etter sigende verdens farligste by. Men pytt, poetene frykter ingenting. Det er poetene og de folkekjære trubadurer og visesangere som havner først i cella når militærkupp slår ned i svarteste natten. Makten forstår og frykter, med rette, poesien og språkets kraft.

Medellin har vært beryktet for kokainhandel og bandeoppgjør knyttet til kokainproduksjon og salg. Byen opplever nå økonomisk vekst og økt velferd, og har Colombias eneste og meget velfungerende metro, hjerne-/hjertekirurgi på verdensnivå, og tiltrekker seg forskning og pasienter fra hele verden. 17 universitet gir unge mennesker mulighetene til å studere og spre sårt tiltrengt kunnskap.  Sjøl vandret jeg omkring i hovedgater og sidegater uten å være redd for noe som helst, og opplevde byen som vennlig, varm og imøtekommende. Medellin (uttales uten de to l-ene) har nesten to og en halv million innbyggere. Og et klima («den evige vårens by») med 28–30 grader året rundt får frukt og grønnsaker til å trives langs de smekre og frodiggrønne dalsidene. Sentrum preges av skyskrapere, gågater, parker, kjøpesentre, og et hektisk natteliv med heftig sensuell salsa. (Jeg bød opp ei jente en tidlig nattetime. Det var som å se fyrstikken og slangen danse, til stor munterhet.)

medellin-med-omgivelser
Medellin. Foto: Krystyna Dąbrowska

Arthur Rimbaud (1854–1891, «Den berusede båten»), den poetiske modernismens store revolusjonære, er hovedtema og ikon for festivalens tettpakkede program gjennom disse hektiske åtte dagene. Poetene suste relativt sindig og rolig ut og inn hotellobbyen fra tidlig morgen til sent på kveld, med smilende høflige …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal