Bestill sommerutgaven her

Stjernestøv og drøm

En helt annen side av farlige Medellin, om du har fulgt tv-serien Narcos om Pablo Escobar. Hva kan poesi avstedkomme av mening i denne latinamerikanske storbyen? 

Internasjonale poesi-og litteraturfestivaler spretter opp som sopp i skogen. Poeten Inger Christensen fortalte hun kunne bruke hele året – om ikke resten av livet – på reise for å gjeste poesifestivaler world wide. Tilbudet er bra for poetene. Vi kan menge – og sole oss på fjerne strender, beundre plakater med foto av oss sjøl i metroen i Medellin, gågata i Lima, kafeene i Antwerpen. Enhver by med respekt for seg selv har en poesifestival.

80 poeter var invitert til den 26. Medellin International Poetry Festival mellom 18.–25. juni, med foredrag og utallige opplesninger i Medellin, etter sigende verdens farligste by. Men pytt, poetene frykter ingenting. Det er poetene og de folkekjære trubadurer og visesangere som havner først i cella når militærkupp slår ned i svarteste natten. Makten forstår og frykter, med rette, poesien og språkets kraft.

Medellin har vært beryktet for kokainhandel og bandeoppgjør knyttet til kokainproduksjon og salg. Byen opplever nå økonomisk vekst og økt velferd, og har Colombias eneste og meget velfungerende metro, hjerne-/hjertekirurgi på verdensnivå, og tiltrekker seg forskning og pasienter fra hele verden. 17 universitet gir unge mennesker mulighetene til å studere og spre sårt tiltrengt kunnskap.  Sjøl vandret jeg omkring i hovedgater og sidegater uten å være redd for noe som helst, og opplevde byen som vennlig, varm og imøtekommende. Medellin (uttales uten de to l-ene) har nesten to og en halv million innbyggere. Og et klima («den evige vårens by») med 28–30 grader året rundt får frukt og grønnsaker til å trives langs de smekre og frodiggrønne dalsidene. Sentrum preges av skyskrapere, gågater, parker, kjøpesentre, og et hektisk natteliv med heftig sensuell salsa. (Jeg bød opp ei jente en tidlig nattetime. Det var som å se fyrstikken og slangen danse, til stor munterhet.)

medellin-med-omgivelser
Medellin. Foto: Krystyna Dąbrowska

- annonse -

Arthur Rimbaud (1854–1891, «Den berusede båten»), den poetiske modernismens store revolusjonære, er hovedtema og ikon for festivalens tettpakkede program gjennom disse hektiske åtte dagene. Poetene suste relativt sindig og rolig ut og inn hotellobbyen fra tidlig morgen til sent på kveld, med smilende høflige «hjelpere» til assistanse og beroligelse.

Latin- Amerikas mentale og geografiske mangfold har i hvert fall én ting til felles – lidenskap og beundring for poesi. De dyrker sannelig deres poeter, som folkekjære Pablo Neruda i Chile, eller den fantastiske forteller i Colombias egen nobelsprisvinner Gabriel García Márquez (1927–2014).

Jeg har seks opplesninger på programmet. Cirka én annenhver dag. Jeg besøker barneskolen Juan de la Cruz, beliggende oppe i de bratte gatene og hvor det er kjølig og svalt, og hvor sju–åtte år gamle barn stolt resiterer egne dikt etter å ha lyttet tankefullt til de fremmede gjestene, og jeg besøker universitetet i El Poblado, i det flotte biblioteket med amfi, fullsatt av lyttende studenter, oppe på San Javier, en høyde over sentrum, med et nedlagt kvinnefengsel helt øverst, som en dyster bakmur; kulturhuset og biblioteket Parque Biblioteca San Javier, hvor skrentene ned mot metroen er blitt til små hager med grønnsaker; og Cámera de Comercio i byens sentrum leste jeg i lag med Sør-afrikanske Gcina Mhlophe, peruianske José Luis Tahua, og på Museo de Arte Moderno med Pablo Montoya fra Colombia; og avslutningsvis finalen på den store scenen i folkeparken Parque de los Desoeos med Juliane Okot Bitek fra Uganda, Björn Kuhligh fra Tyskland, Thorsten Høeck fra Danmark og Krystyna Dabrowska fra Polen, bare for å nevne noen få. 80 poeter fra Afrika, Australia, Latin-Amerika (27 fra Colombia – eksemplarisk), Asia og Europa krever solid infrastruktur. En liten hær av medarbeidere og frivillige. Direktøren for festivalen, Fernando Rendon, sjøl poet, og en langhåra raus mann i 60-årene, sitter i baren på Hotel Gran, hvor alle poetene er innlosjert, og tar imot med vennlige klemmer og generøs spandabel festivitas. Poeten Luis Rendón har ansvar for alt praktisk, og er opplagt og alltid tilgjengelig for nervøse poeter med og uten jetlag. To tre vesentlige infrastrukturelle områder er transport til og fra de mange scenene, og god lyd. Funker dette, kan poetene slappe av og til gjengjeld levere «sounds and visions». Og det gjør det til gagns.

Hver poet med hver sin gjendikter, eller medhjelper, til praktisk infrastrukturell logistikk. Det kan være så mangt. Innkjøp av gaver til dem der hjemme (for honoraret), vegatarkafeer, studieturer i og utenfor byen, en barber, minibank, og sikkert en rekke sære behov som ikke behøver å se dagens lys. Poeter er som folk flest. Forfatteren Santiago Hoyos fra Medellin var min stemme på spansk. Når diktene var lest av undertegnede, fikk publikum den spanske versjonen av Santiago, og fikk da diktene på original og i ny tapning. To forskjellige persepsjoner av det samme. Et helt nytt dikt hver gang.

Terje Dragseth på scenen under festivalen.
Terje Dragseth på scenen under festivalen. Foto: Krystyna Dąbrowska

Publikum i alle aldre – fra de helt få ute i forstedene (to mann og en hund som slikket ballene under hele opplesningen) til den store ansamling unge og gamle under åpen himmel og måne i folkeparken – til den store finalen lørdagen. Og under stor konsentrasjon og lydhørhet. Alle arrangementer gratis.

Poesien rommer det mulige og det umulige – det er tradisjon og avantgarde.

Norge har skisport som nasjonal identitetsskaper og symbol på vår fortreffelighet (utenom oljen og våpeneksporten), mens Nicaragua, for eksempel, har poesi. På flyplassen i Managua pryder den ruvende skikkelsen til Ruben Dario (1867–1916) en hel vegg i ankomsthallen. Ruben Dario er samtidig med den store amerikanske poeten Walt Whitman, og er for Latin-Amerika det Walt Whitman er for Amerika. La oss få Henrik Wergeland på Gardermoen! – men det er nok utopisk.

Så hva kan poesi avstedkomme av mening – hvilken betydning kan den eventuelt gi en latinamerikansk storby? Jeg tror på et mangfold av kommunikasjon. Poesi er transport av mening, ikke-mening, metafor og anti-metafor, med stort spenn av betydning fra språk til språk, fra kultur til kultur; fonetisk akrobatikk, poesi med muntlig musisk appell, og også den mer innadvendte tankemetapoesi (førstnevnte i absolutt flertall ved de aller fleste poesifestivaler) kan by på simpel, vesentlig menneskelig tilnærmelse uten grenser i nettopp variasjon, dybde og overflate, luft og vind og ingenting. Poetene representerer ikke bare mange land og kontinenter, men også flere samfunnsområder. Alle har forskjellig erfaring i språkarbeid og virkelighet. Poesi er en lett tilgjengelig mental ressurs som gir inngang til å åpne opp for det tomme og det språkløse, men også det konkrete og det synlige – for poesien rommer det mulige og det umulige, det er tradisjon og avantgarde, det er sang, resitasjon, hvisking, refleksjon, sjamanisme, noen ganger alt dette på en gang i en virvel av forvandling. Poesi som en slags kropp av lyd og konsentrasjon. Kosmisk ladet materie av stjernestøv og drøm.

Under hele oppholdet i Colombia foregikk fredsforhandlingene mellom FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia. På tv kunne vi følge deler av debatten – som til slutt førte til en fredsavtale signert på Cuba. Colombianerne har betalt krigsskatt gjennom den 50 år lange bitre krigen mellom den venstreorienterte geriljaen og regjeringen. Nå er det antageligvis slutt, men den menige colombianer er avventende og mildt skeptisk, og ser tiden an. 260 000 menneskeliv har gått tapt i den lange borgerkrigen. Poetene og publikum æret de falne med et minutts stillhet under avslutningen i Parque de los Desoeos.

Se også våre andre fredssaker om Colombia: «Norge som garantist i fredsforhandlinger» og  «Det kulturelle fredsarbeidet».

(For dem som måtte lure, er reise og festival støttet av NORLA (Norsk litteratur i utlandet), Den norske ambassaden i Bogotá og stiftelsen Fritt Ord).

Terje Dragseth
Forfatter og filmskaper.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
Corona / De mere positive aspekter ved CoronaIntet har jo hast mere. Sygdom, død og økonomisk ruin er pandemiens markante spor, men i corona-tiden opstår også erkendelse og indsigt, som vi bør tage med os videre.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte