Her Smell Regissør Alex Ross Perry
Her Smell Regissør Alex Ross Perry

Stinkende og sårt pønkeportrett


STJERNESMELL: Selv om du aldri har likt pønk, bør du likevel få med deg dette ømme og smertefullt utleverende eposet fra et røft jentebandmiljø fra 90-tallets USA.

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 2019-06-02
Her Smell
Regisør: Alex Ross Perry
(USA)

Med Her Smell utfordrer og tøyer Alex Ross Perry grensen for hvor motbydelig et artistportrett kan være. Frontfiguren i bandet Something She, Becky (Elizabeth Moss), hugger vilt og fandenivoldsk rundt seg. Hennes vei fra stjernetoppen mot undergangen er uunngåelig og seig, og forrykende smertefull for alle som kommer henne nær. Elizabeth Moss, kjent fra blant annet tv-serien The Handmaid’s Tale, gestalter Becky så du kjenner den svette angsten i hendene og skvetter av hennes uberegnelige og rå herskesyke. Filmen bruker rockestjerne-stereotypier i fleng, men kryper samtidig raskt inn under huden.

Brutal og ond

Moss er overraskende overbevisende i rollen som voldelig og oppmerksomhetssyk pønkrock-diva. Med Moss’ stjernestatus som fortolker av komplekse og empatiske kvinneroller tvilte jeg først på om hun kunne klare å bli så heslig brutal og ond.

Filmen utfordrer konvensjonene – ikke bare i hvor vemmelig hovedpersonen kan være, men også i valg av form og grep. Perry har bevisst holdt den mer improvisert, også via en løst strukturert fortelling. Filmen er delt opp i fem akter, der korte hjemmevideo-innslag belyser relasjonen bandjentene imellom og fremmedgjøringen til deres egen suksess: En usikker og rølpete feiring av platesalgrekord ender med et knust glassbord og smadret innramming av sølvtrofeet. Knisende stikker bandjentene av fra plateprodusentens kontor. Ingenting er hellig, alt er under angrep.

Som i Brady Corbets film Vox Lux handler det om en dysfunksjonell og destruktiv kvinne som befinner seg på toppen av næringskjeden i musikkbransjen. Der Vox Lux pakker beretningen lekkert og mer dramaturgisk inn, satser Her Smell på en fargerik og autentisk miljøskildring av habitatet til den grenseløse antiheltinnen …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?
Abonnement kr 195/kvartal