Stille før stormen?

Det varsles sterk kuling i Barentshavet til høsten. Ellers i landet ventes flau vind med frisk bris i kastene. SV, Ap og Sp er i ferd med å bli enige om det meste. Men så var det pensjonene, da.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Man gikk liksom der og ventet på den, trøkken. Den trøkken Kristin Halvorsen og Øystein Djupedal skulle få. Ikke den store trøkken, den som får Kristin Halvorsen til å ha ferdigskrevne kabinettspørsmål i håndveska. Det man ventet på, var den lille trøkken, den som ethvert landsmøte med respekt for seg selv avleverer partiledelsen. Den trøkken som sier at vi i bunn og grunn er fornøyd med hva dere driver med, men vi har faktisk også noe å si.

Men trøkken kom ikke, og egentlig var det heller ingen grunn til å vente på den. Ikke én sak der det var uenighet på SVs landsmøte, med unntak av gasskraftsaken, hadde potensial for å bli ubehagelig for SVs ledere. Ikke grensen for selvbestemt abort, ikke svangerskapspermisjonen, ikke bioteknologispørsmålet, ikke valgene av sentral- eller landsstyre.

Men gasskraftsaken, da? Vel, den ble kraftig punktert av Natur og Ungdom-leder Ane Hansdatter Kismul da hun gikk på talerstolen lørdag morgen og innstendig ba SVs landsmøte om å si ja til gasskraftverk med CO2-rensing. Og at hun tok med seg det som fantes av NUere i Kristiansandsområdet inn i SVs lunchsal og sang en sang med den samme innstendige bønnen. Ingen – i hvert fall ikke SV – kan si nei til den slags frierier. Derfor sa da også SVerne ja til gasskraftverk med rensing, og unngikk å være mer katolske enn paven, så å si.

Når Arbeiderpartiet avholder landsmøte denne helgen, tyder lite på at Jens Stoltenberg og den øvrige partiledelsen vil gå på tyngre smeller enn SV-ledelsen gjorde. Nå har ikke Ap de samme tradisjonene for grasrotmarkeringer som SV, men også der er harmonien ganske så tyngende. Også Ap får sin gasskraftdebatt mellom dem som vil legge seg fullt og helt på SVs linje, og de som vil slåss for at i det minste de tre forurensende gasskraftverkene som allerede har fått tillatelse, skal få bygge ut.

Men, at the end of the day, Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet kommer til å bli enige om et kompromiss. Det vil innebære et ja til satsing på CO2-rensing og deponering, og dermed et ja til gasskraftverk med rensing. Så vil de slåss om de tre forurensende gasskraftverkene som nå planlegges.

Det som imidlertid er verdt å merke seg, er at de sakene som skapte mest temperatur på SVs landsmøte også vil skape temperatur på Aps. Vel har Arbeiderpartiet lenge hatt en mer liberal holdning enn SV til forskning på befruktede egg og til preimplantasjonsdiagnostikk, men SV kom sist helg etter. SV var mer delt enn Ap er, mens Senterpartiet holder fast ved det som var SVs syn da bioloven ble vedtatt.

Også i spørsmålet om grensen for selvbestemt abort framstår Sp som mest konservative – ikke overraskende – men selv om Ap-landsmøtet skulle følge SV og si ja til å flytte selvbestemmelsesgrensa til 16 uker, vil Sp ha mange allierte i de to andre partiene.

Når det gjelder kjønnsnøytral ekteskapslovgivning – altså at homofile også skal få anledning til å gifte seg, uten å benytte partnerskapsordningen – sier Senterpartiet nei, mens SV har sagt ja og Ap ventelig vil si ja.

Mange av disse spørsmålene er følelsesladede, og det kan bli vanskelig å finne kompromisser. Det kan godt tenkes at Ap, SV og Sp må la noen spørsmål ligge i regjeringsforhandlingene, men ta dem opp senere i stortingsperioden. Og ettersom konfliktlinjene med noen unntak går på tvers av partigrensene, kan konflikter rundt dem vel så mye virke sammenbindende som splittende.

Den nest vanskeligste saken som ligger på bordet nå, er spørsmålet om petroleumsvirksomhet i nordområdene. SV og Sp vil stå steilt på sitt nei til boring i Lofoten, og vil vinne den saken. Men Sp har åpnet for virksomhet i Barentshavet, og Ap er ivrige tilhengere. SV kan muligens få til kompromisser i saken, men de vil gå på et tap. Flaks for dem da, at SVs primærstandpunkt i gasskraftsaken var et nei uansett rensing. Gass og Barentshavet sett under ett, handler det om halvannen seier eller halvannet tap.

Men dette er ingenting mot pensjonssaken: Ap-nestleder Hill-Martha Solberg sier, i et intervju med Ny Tid denne uken (se s. 4-5), at hun er fornøyd med det meste SV vedtok på sitt landsmøte – bortsett fra i pensjonsspørsmålet. Dét er hun imidlertid lite bekymret for, ettersom Ap har tenkt å bli enige med høyresiden om pensjoner før valget. Men samtidig har Kristin Halvorsen høylydt varslet omkamp om pensjonene etter valget. Skal vi tro Halvorsen på hennes ord, forregner altså Ap seg stygt.

Da Kristin Halvorsen åpnet SVs landsmøte i Kristiansand for en uke siden, flagget hun klare krav til hva SV skulle få til i regjering. Hun har på en måte fått Jens og Åslaug på kroken, nå, så det er på tide hente gevinsten. Men også Senterpartiet og Arbeiderpartiet har og vil ha klare forventninger til hva de skal få til i regjering, og ingen av dem vil gi ved dørene.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here