Sterkt møte med Nobel-Karman

Her kan du se det første bildet offentliggjort etter nobelfotograf Espen Rasmussens møte med fredsprisvinner Tawakkol Karman (32). Han ble nærmest sekretær for fredsaktivisten fra Jemen.Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2011-11-10

Drømmesnakk. På dette oppslaget ser du det første bildet som fotograf Espen Rasmussen og Nobels Fredssenter offentliggjør fra den kommende Fredsprisvinnerutstillingen, som åpner 12. desember.

Gjennom en uke fram til 4. november fulgte han Jemens ledende opposisjonelle: Nobelprisvinner Tawakkol Karman (32).

– Espen har tatt et sterkt, uttrykksfullt og enkelt portrett av Karman. Blikket hennes er tydelig og uforferdet, og det sier mye om viljestyrken hennes. Jeg synes bildet får fram den kraften hun åpenbart innehar.

Det uttaler Bente Erichsen, direktør på Nobels Fredssenter, til Ny Tid. Hvert år siden 2005 har senteret, på Rådhusplassen i Oslo, produsert en utstilling om fredsprisvinneren. Heller ikke i år fikk de vite om tildelingen i forkant, slik at de først kunne gå igang etter at nobelkomiteleder Thorbjørn Jagland 7. oktober opplyste at det i år var hele tre vinnere – og fra to ulike land og kontinenter:

President Ellen Sirleaf Johnsen (73) og aktivist Leymah Gbowee (39) fra Liberia og Afrika, samt Tawakkol Karman (32) fra Jemen og Asia.

Abonnement halvår kr 450

Ti dager senere var Espen Rasmussen (35), World Press Photo-prisbelønt og fotosjef i VG, valgt som årets fotograf. Siden søndag 6. november har han vært i Liberia. Her har han fulgt Gbowee og Johnsen Sirleaf, som tirsdag 8. november ble gjenvalgt som president i det tidligere borgerkrigsherjede landet.

Og Rasmussen er allerede ferdig med å fotografere den mest pressede av dem alle: Karman, den yngste fredsprisvinneren gjennom tidene. I en uke fram til 4. november fulgte han henne på hennes ferd blant annet fra Washington i USA til Doha i Qatar.

Fikk se barna

Ny Tid møtte Rasmussen da han lørdag var innom Oslo, på vei til Liberia. Han forteller om en hektisk reise med Jemens ledende kvinnelige opposisjonelle, som i flere år har kjempet mot regimet til Muhammed Saleh.

FOTOGRAF: Espen Rasmussen forteller om et hektisk møte med Karman. Denne uka er han i Liberia og fotograferer de to fredsprisvinnerne der. FOTO: …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.