Sterkt møte med Nobel-Karman


Her kan du se det første bildet offentliggjort etter nobelfotograf Espen Rasmussens møte med fredsprisvinner Tawakkol Karman (32). Han ble nærmest sekretær for fredsaktivisten fra Jemen.

Avatar
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2011-11-10

Drømmesnakk. På dette oppslaget ser du det første bildet som fotograf Espen Rasmussen og Nobels Fredssenter offentliggjør fra den kommende Fredsprisvinnerutstillingen, som åpner 12. desember.

Gjennom en uke fram til 4. november fulgte han Jemens ledende opposisjonelle: Nobelprisvinner Tawakkol Karman (32).

– Espen har tatt et sterkt, uttrykksfullt og enkelt portrett av Karman. Blikket hennes er tydelig og uforferdet, og det sier mye om viljestyrken hennes. Jeg synes bildet får fram den kraften hun åpenbart innehar.

Det uttaler Bente Erichsen, direktør på Nobels Fredssenter, til Ny Tid. Hvert år siden 2005 har senteret, på Rådhusplassen i Oslo, produsert en utstilling om fredsprisvinneren. Heller ikke i år fikk de vite om tildelingen i forkant, slik at de først kunne gå igang etter at nobelkomiteleder Thorbjørn Jagland 7. oktober opplyste at det i år var hele tre vinnere – og fra to ulike land og kontinenter:

President Ellen Sirleaf Johnsen (73) og aktivist Leymah Gbowee (39) fra Liberia og Afrika, samt Tawakkol Karman (32) fra Jemen og Asia.

Ti dager senere var Espen Rasmussen (35), World Press Photo-prisbelønt og fotosjef i VG, valgt som årets fotograf. Siden søndag 6. november har han vært i Liberia. Her har han fulgt Gbowee og Johnsen Sirleaf, som tirsdag 8. november ble gjenvalgt som president i det tidligere borgerkrigsherjede landet.

Og Rasmussen er allerede ferdig med å fotografere den mest pressede av dem alle: Karman, den yngste fredsprisvinneren gjennom tidene. I en uke fram til 4. november fulgte han henne på hennes ferd blant annet fra Washington i USA til Doha i Qatar.

Fikk se barna

Ny Tid møtte Rasmussen da han lørdag var innom Oslo, på vei til Liberia. Han forteller om en hektisk reise med Jemens ledende kvinnelige opposisjonelle, som i flere år har kjempet mot regimet til Muhammed Saleh.

FOTOGRAF: Espen Rasmussen forteller om et hektisk møte med Karman. Denne uka er han i Liberia og fotograferer de to fredsprisvinnerne der. FOTO: SARA JOHANNESSEN/NOBELS FREDSSENTER

– Karman står ikke stille, men er i konstant bevegelse. Tidvis fungerte jeg nesten som hennes sekretær, fordi hun ennå ikke har et apparat rundt seg som administrerer hverdagen hennes. Vi fant raskt tonen, og den tilgangen hun lot meg få, prøver jeg å få fram i bildene, sier Rasmussen.

Han forteller at Karman har fått sin hverdag helt snudd på hodet etter Jaglands offentliggjøring 7. oktober. Verken hun eller familien er vant til å være i møter med internasjonale statsledere, eller å ha kameralinsen alltid rettet mot seg. Rasmussen fikk et sjeldent innblikk i hva en fredspristildeling gjør med en enkeltperson og en enkeltfamilie, da han også var i nær kontakt med ektemannen og deres tre barn.

– Hun hadde ikke sett barna på en god stund på grunn av reisevirksomhet, så da tv-kanalen Al-Jazeera fløy dem til Doha i forbindelse med kanalens 15-årsjubileum, der Karman deltok, var gjensynsgleden stor. Mannen hennes har gitt avkall på mye ved å støtte sin kone offentlig på den uredde måten han har gjort, forteller Rasmussen.

DIREKTØR: Bente Erichsen, direktør ved Nobels Fredssenter, er svært fornøyd med de første bildene av fredsprisvinnerne. FOTO: SARA JOHANNESSEN/NOBELS FREDSSENTER

Direktør ved Nobels Fredssenter, Bente Erichsen, er glad for at Espen Rasmussen sa ja til oppdraget.

– Hvert år lager vi en utstilling om årets fredsprisvinnere. I år er det en stor glede å gjøre disse tre fantastiske kvinnene kjent for folk flest. Vi har jobbet sammen med Espen før, og han lager bilder som på samme tid er dramatiske, tydelige og poetiske. Jeg gleder meg til å se alle bildene han har tatt, uttaler Erichsen.

Viktig kamp

Rasmussen er også fotografen bak utstillingen «Transit». Der har han laget portretter av noen av verdens 43 millioner flyktninger, i anledning høstens feiring av fredsprisvinner Fridtjof Nansens 150-årsdag.

Lørdag deltok fotografen på seminaret «Drømmesnakk», som Fredssenteret arrangerte i samarbeid med Oslo World Music Festival, Transnational Art Production (Trap) og Plan Norge. Han påpeker det utfordrende og unike med årets fredspristildeling:

– Dette er spennende navn fra utfordrende områder. Liberia har sett en positiv utvikling de siste årene. Dette vil bli viktig for meg å skildre og vise, og samtidig kunne fortelle historien om de to modige kvinnene. Jemen er i en ustabil situasjon, og desto viktigere er det å få skildret nettopp Karmans kamp for frihet og demokrati, uttaler Rasmussen.

Fredsprisvinnerutstillingen åpner for publikum 12. desember, og Nobels Fredssenter inviterer til gratis adgang til og med 31. desember, til ære for årets tre fredsprisvinnere.

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 11.11.2011. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)


Abonnement kr 195 kvartal