Stemt ned i Norden

Norge støttet egentlig Nigerias kandidat til toppjobben i Verdensbanken. Men Heikki Holmås ble nedstemt av Norden under svensk styre. Hemmeligholdet sammenlignes med pavevalget.Verdensbanken. Mandag 16. april fikk den amerikanske legen Jim Yong Kim, med sørkoreansk bakgrunn, offisielt jobben som ny president i Verdensbanken.

Men for første gang ble ledervervet i banken utfordret av kandidater fra sør, etter at USA har hatt kontroll på denne posisjonen siden 2. verdenskrig – mens Europa har fått sin kandidat i Det internasjonle pengefondet (IMF).

Flere stater, akademikere og organisasjoner mente at Nigerias kvinnelige finansminister og tidligere utenriksminister Ngozi Okonjo-Iweala (58) var den beste kandidaten. Hun er både Harvard- og MIT-utdannet, og med doktorgrader i både økonomisk utvikling og patologi. I tillegg er Okonjo-Iweala tidligere visepresident i Verdenbanken, og hun var i 2007 omtalt som en naturlig etterfølger etter USAs Paul Wolfowitz.

Ny Tid kan i dag avdekket at også Norge, i likhet med en rekke afrikanske land, støttet Okonjo-Iwealas kandidatur inntil det siste, menHeikki_Holmå at forslaget ble nedstemt av andre i Verdensbankens nordiske gruppe. Det opplyser Norges nye utviklingsminister til Ny Tid, nettopp hjemkommet som Heikki Holmås er fra FNs New York og Verdensbankens Washington D.C.

TAPTE: Utviklingsminister Heikki Holmås tapte kampen, opplyser han. Norden stemte for USAs kandidat i Verdensbanken. Foto: wikicommons

– Vårt førstevalg var Ngozi Okonjo-Iweala. Vårt råd og vårt standpunkt inn mot den nordisk-baltiske gruppen var at vårt førstevalg er henne. Vi slutter opp om den kandidaten gruppen tilslutt blir enige om. Men vårt klare innspill var Okonjo-Iweala, sier Holmås der vi møter ham i sofaen på hans nye kontor på Victoria Terrasse i det norske Utenriksdepartementet.

Svensker styrte

I USA fikk han for drøye to uker siden selv være med på valget av ny president i Verdensbanken. Norge må dele sin stemme i prosessen med resten av Norden og Baltikum. Det var i forhandlinger med disse landene at Norge støttet nigerianske Okonjo-Iweala.

– Norge mente hun var den beste kandidaten kvalifikasjonsmessig. Hun har den breieste bakgrunnen fra Verdensbanken. Og hun vet hva banken må styrke seg på, sier Holmås.

Samtidig fokuserte Norge på at Okonjo-Iweala kommer fra et utviklingsland, og at hun dermed har en unik mulighet til å se banken fra den andre siden av bordet. I tillegg er hun kvinne.

– Men likevel nådde dere ikke fram med disse perspektivene?

– Nei, det var svenskene som koordinerte dette. De fikk tilbakemelding fra alle de nordisk-baltiske landene. Da var det tydelig at Jim Yong Kim hadde mest støtte.

– Vet du hvilke land som ønsket Kim i denne grupperingen?

– Akkurat som i Stortinget uttaler vi oss om hva vi selv mener, ikke om hva de andre mener. Vi sto på for Okonjo-Iweala, og jeg har fortalt henne da jeg møtte henne, at Norge støttet henne.

– Hva tenker du om at det ikke ble Afrikas kandidat, som av mange ble påpekt som den beste?

– Nei, det er sånn verden er. Men selve prosessen har vært et stort skritt fremover. Dette baner vei for at vi ved neste runde kan få en prosess hvor det ikke er automatikk i hvem som blir leder i både Verdensbanken og IMF. Dette er bare første skritt, lover Holmås.

Nordisk nei

Forsker i Bretton Woods-prosjektet, Juan O’Farrell, påpeker overfor Ny Tid at hemmeligholdet i Verdensbanken opprettholdes.

– Dessverre har vi ikke mer informasjon enn hva som finnes i pressen. Dette er en konsekvens av at prosessen er så ugjennomsiktig, sier O’Farrell.

Han påpeker at det eneste Verdensbanken forteller, er hvem som ble valgt, omtrent som med Pavevalget i Vatikanet. Resten overlates til fantasien.

– Bankens styremøter er hemmelig i den forstand at vi ikke vet hva som skjedde der inne, hvem som stemte for hvem og så videre. Det eneste som finnes, er de offisielle uttalelsene fra land som har sagt eksplisitt hvem de støttet, eller hvis du er heldig, noen har lekket informasjon fra møtet. Ellers blir det bare spekulasjoner, sier O’Farrell til Ny Tid.

Det var Sverige som koordinerte den nordisk-baltiske stemmegivningen. Grupperingen støttet de forbedringene som er gjort i valgprosessen, opplyser Sveriges regjering til Ny Tid.

– Spesielt positivt er det at man for første gang hadde mer enn en kandidat til valg, sier Line Vikstrøm, departementssekretær internasjonal avdeling i det svenske Finansdepartementet til Ny Tid.

– Kan du bekrefte at Norge hadde Okonjo-Iweala som sin foretrukne kandidat?

– Jeg kan ikke uttale meg om enkeltlands standpunkter, men jeg kan si at vi som gruppe spesielt ønsket Okonjo-Iwealas kandidatur velkommen.

– Men likevel falt dere ned på Kim?

– Ja, den samlede vurdering av alle de nordisk-baltisk landenes innspill var at Kim var den kandidaten som kan få bredest støtte i sitt arbeid i Verdensbanken, sier Vikstrøm.

Heikki Holmås lover å arbeide for en enda bedre valgprosess neste gang.

– Det viktigste for oss nå, er å sørge for at det neste gang ikke ligger noen bindinger i valget av leder. Vi har nå har tatt kun det første skrittet mot mer åpenhet, sier Holmås. ■

Hyppig kritisert

Kan endringen komme med USAs lege Jim Yong Kim?

Dominans. Få internasjonale institusjoner har blitt mer kritisert enn Verdensbanken:

Den «store fremmer» av nyliberalistiske hestekurer for allerede skakkjørte afrikanske økonomier. Selve symbolet på den industrialiserte, «vestlige» og «utviklede» verdens dominans over resten av verden – «The Washington Consesus». Milliarder av dollar lånes ut fra banken til utviklingsland hvert år. Samtidig styres banken av utlånerne ikke låntakerne. USA og Europa har over 48 prosent av stemmene.

Flere snakker imidlertid om at bankinstitusjonen har tatt til seg deler av kritikken og er i endring. En helseorientert president som Jim Yong Kim, med bakgrunn fra HIV/Aids-programmet i Verdens Helseorganisasjon (WHO), kan fortsette denne endringen.

I tillegg mener noen å se en bank som tilpasses en ny globaløkonomisk virkelighet. BRICS-landende Brasil, India, Kina, Russland og Sør-Afrika arbeider med å opprette sin egen utviklingsbank. Dette er noe av bakgrunnen for at det i år for første gang ble lansert alternative kandidater til presidentvervet. Barack Obamas koreansk-amerikanske kandidat, med bakgrunn fra global helse, reflekterer i seg selv også noe av denne utviklingen. ■

(Dette er et oppdatert utdrag fra Ny Tids ukemagasin 04.05.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer