«Det stemmer at jeg advarte,» sier Barth Eide

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ifølge USAs ambassade fortiet den norske regjeringen krigen i Afghanistan og villedet publikum ved å fremstille det som om Norge bare deltok i sivile oppgaver i landet. Ny Tid spør tidligere forsvarsminister og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Espen Barth Eide hva han tenker om det:

«Det var ingen politikk for å fortie eller hindre debatt. Jeg opplevde at vi diskuterte Afghanistan hele tiden. Grunnen til at vi snakket mye om en politisk løsning, stabilisering og gjenoppbygging, var at dét var det overordnede målet for både FN og ISAF, mens den militære delen var et middel og ikke et mål i seg selv. Men vi underslo ikke at militærmakt var nødvendig og riktig, at risikofylte situasjoner ville oppstå og at man både ville måtte ta og tape liv.»

I et annet dokument skriver ambassaden at du advarte USA mot åpent å be om Telemarksbataljonen til Afghanistan, fordi «dette ville fremprovosere politisk debatt» og dermed undergrave støtten til Afghanistan-innsatsen?

«Det stemmer at jeg advarte mot dette. Vi følte det var bred oppslutning om vår Afghanistanpolitikk. Vi ønsket ikke å sende Telemarksbataljonen til Sør-Afghanistan på det tidspunktet, og om Bush-administrasjonen skulle laget en masse støy med krav til at Norge måtte endre sin måte å bidra på i Afghanistan, så ville nok ikke det ført til økt oppslutning.»

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.