Steinar Lems dødslinje

– Fjernstyring fra Brussel er ikke det miljøbevegelsen trenger, sier Åslaug Haga om Steinar Lems nye EU-standpunkt

Ny Tid

Som Ny Tid skrev i forrige uke, har tidligere leder i Fremtiden i våre hender (FIVH) kommet til at han nå mener at Norge bør bli med i EU. I sine nye bok skriver Steinar Lem at han nå foretrekker EUs miljøpolitikk framfor den norske. Han mener at EU er mer progressiv.

Lem innrømmer at det er smertefullt å si seg uenig med grasrota i FIVH, og at han ikke trives i Ja-leiren.

Lems nye standpunkt har ikke gått upåaktet hen i det politiske miljøet. Senterpartiets Åslaug Haga mener at Steinar Lem gjør seg selv og miljøbevegelsen en bjørnetjeneste med den begrunnelsen han har kommet med.

– Steinar Lem signaliserer at det ikke nytter å påvirke gjennom det norske demokratiet. Han har tydeligvis større tro på grå byråkrater i Brussel enn grønne politikere i Norge. Det er en dødslinje for miljøbevegelsen, mener Åslaug Haga. Hun viser til at Lem med utspillet har oversett grunnleggende trekk ved miljøbevegelsen og Nei-motstanden i Norge

– Hele fundamentet for den norske miljøbevegelsen er påvirkning gjennom medlemsbaserte organisasjoner. Deres maktbase er på grasrota. Det er der de har medlemmene. Det er der de har mulighet til å sette dagsorden gjennom aksjoner, demonstrasjoner og geniale stunts, sier Senterpartiets leder.

– Miljøbevegelsen er mer enn noen andre avhengig av at beslutningene blir fattet gjennom åpne, demokratiske prosesser her i Norge – og ikke blir skjøvet inn i de lukkede rom i Brussel. Fjernstyring fra Brusselbyråkrater – tett omslynget av lobbyister fra europeiske bilfabrikker og legemiddelfirmaer – er ikke veien å gå.

Kommentarer
DEL