Stein Mehren – kulturradikaler og romantisk mystiker

STEIN MEHREN. HER HAR DU MITT LIV. utvalgte essays. Red. Eivind Tjønneland

Stein Mehren er mest kjent for sine dikt, men han står også i en særstilling blant norske etterkrigsessayister: våken, stridslysten og med et skarpt blikk på dagsaktuelle temaer.

Stein Mehren. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
Eivind Tjønneland

Stein mehren. Her har du mitt liv. Utvalgte essays.

Eivind Tjønneland

I 1966 kom Stein Mehrens første samling Samtidsmuseet. Senere skrev han ni essaysamlinger til. Den siste, Det forseglede budskap, utkom i 1992. Mehrens essayistikk faller mellom flere stoler: Han er for personlig og litterær for fagfilosofene, for filosofisk for nordistene, for lyrikkfjern for lyrikkelskerne, for religiøs for ateistene – og for antiideologisk for de politisk engasjerte.

De fleste av Mehrens essays i Samtidsmuseet ble først publisert i tidsskrifter eller aviser med tilhørighet til venstresiden: Dagbladet, Fossegrimen/Veien Frem og Kontrast foruten litterære tidsskrifter som Ord & Bild, Vinduet og Profil. Mehren skrev også for Ny Tids forløper Orientering. Han var representert med hele fire essays i antologien Blodflekkene på veien – norsk nyradikalisme fra Johan Borgen til Georg Johannessen (1967). Bare Georg Johannessen hadde flere bidrag. Orienterings redaktør Kjell Cordtsen hevdet i innledningen at Mehrens essay «Humanismen og den menneskelige visjon» «peker frem mot en enhet av marxistisk og eksistensiell tenkning».

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL