Statsråd kuppet færøysk fjernsyn

Uten noen som helst diskusjon på forhånd, ga den færøyske kulturministeren fredag beskjed om at færøysk radio og fjernsyn skal legges sammen. Kuppet resulterte umiddelbart i svarte tv-skjermer på øygruppen.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Maktkampen mellom et fritt og uavhengig færøysk fjernsyn og et fjernsyn der den politiske myndigheten har en hånd på rattet kulminerte før helgen. Kulturministeren valgte å legge ned færøysk fjernsyn, og i stedet gjøre det til et underbruk i radiohuset.

Færøyene fikk først offentlig fjernsyn i 1984, etter at private ildsjeler hadde drevet et lokalfjernsyn i hovedstaten Torshavn i fire-fem år. Men nå blir det 20 år gamle Sjónvarp Føroya, Færøyenes fjernsyn, mest sannsynlig lagt ned.

Fredag fikk direktørene for færøysk radio og fjernsyn beskjed om at fra 1. januar 2005 skal de to institusjonene drives under samme ledelse. Kulturminister Jógvan á Lakjuni valgte å komme med sin konklusjon før han i det hele tatt hadde diskutert denne eller andre løsninger med fjernsynsledelsen. Hva han har diskutert med radioens ledelse er mer diffust, hvis en skal tolke de signalene som har kommet fra radioledelsen.

Radiosjefen overtar

Kulturministeren ga nemlig samtidig beskjed om at radiodirektør Jógvan Jespersen skal være direktør for det nye radio- og fjernsynsselskapet. Dagens fjernsynsdirektør mister jobben 1. januar 2005.

Fjernsynsdirektør Mikkjal Helmsdal sa i helgen til radionyhetene at den politiske ledelsen handler i panikk. Helmsdal ga for kort tid siden klar beskjed til politikeren, at fjernsynet trengte mer penger og bedre utstyr hvis de skulle fortsette med egenprodusert stoff. Som et kraftig signal ga han for en uke siden beskjed om at færøysk fjernsyn, Sjónvarp Føroya, ville fra 1. oktober sende Danmarks Radios fjernsynsprogrammer direkte – og legge ned så å si alt av egenproduksjon.

Det er tydelig at det siste utspillet fikk kulturministeren til å handle raskt. Ministerens parti, det borgerlige Fólkaflokkurin, som ønsker færøysk selvstyre, har lenge mislikt den kritiske journalistikken til fjernsynet. Det var journalister med tidligere tilknytning til fjernsynet som for et år siden kom med boken «Skyt journalisten», der de hadde gravd frem en gammel sak om økonomisk grums i daværende statsminister Anfinn Kallsbergs private selskaper. Boka medførte at daværende selvstendighetsregjering måtte gå av, og det ble utskrevet nyvalg. Kallsberg og Jógvan á Lakjuni tilhører samme parti. Det lyktes Kallsbergs parti å komme i regjeringsposisjon igjen etter valget, og nå kan det se ut til at den politiske hevnen kommer.

Staben i sjokk

Meldingen fra kulturministeren medførte at fjernsynshuset gikk i svart umiddelbart. Nyheten kom som et sjokk på alle ansatte i fjernsynet fra direktør og nedover. De ansatte satt hele helgen i møter for å diskutere situasjonen. Møteaktiviteten medførte også at det har vært svarte skjermer på Færøyene i hele helgen.

Fjernsynsdirektør Mikkjal Helmsdal sier til radionyhetene at en sammenlegging av fjernsyn og radio burde vært gjennomført som en del av en langsiktig medieplan.

– I stedet får vi en panikkløsning. Jeg har kanskje vært litt for tøff i språkbruken da jeg i klartekst har gitt politikerne beskjed om at et færøysk fjernsyn koster betydelig mer å drive enn det Sjónvarp Føroya har å rutte med. Men i stedet for å ta en debatt om dette og hvordan en ønsker at fjernsynet skal jobbe, så velger den politiske ledelsen en snarvei, nærmest i panikk.

Fagforeningene til de ansatte i fjernsynet har hatt møter hele uken, og de har også hatt møter med den politiske ledelsen i regjeringen. Partene skal fortsette diskusjonene de neste ukene. Statsråden har innrømmet at han ikke var forberedt på kritikken, og at han ikke har vært godt nok forberedt til å takle og forstå elle sidene ved en sammenlegging.

Fjernsynsdirektør Mikkjal Helmsdal har ikke bestemt seg for om han slutter i jobben umiddelbart, eller om han skal fortsette som fjernsynsdirektør frem til 1. januar.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here