Statslederen som plantet trærne sine selv


Ben-Gurion, Epilogue er basert på et hittil ukjent intervjuopptak med Israels høyt skattede første statsminister.

Email: bernarddichek@gmail.com
Publisert: 2018-01-03
Ben-Gurion, Epilogue
Regisør: Yariv Mozer
(Israel/Frankrike)

Hvis aliens fra verdensrommet hadde sett på Israel slik William Borroughs mente de ville sett på Jorden for øvrig – «Etter et blikk på planeten ville enhver fra det ytre rom si: ’Jeg vil snakke med sjefen!’» – er det ingen tvil om at Israels sjef ville vært David Ben-Gurion. Han var landets høyt aktede første statsminister, og hans ledersko har egentlig aldri blitt fylt siden – ikke engang av hans betydningsfulle protesjé Shimon Peres. Dessverre for utenomjordiske gjester såvel som for rådløse israelere døde Ben-Gurion i 1973.

Men vent nå litt – hva om det hadde vært mulig å få ham tilbake, og høre hva han har å si om Israels problemer i dag? Om den palestinsk-israelske konflikten, for eksempel?

Ben-Gurion, Epilogue, en israelsk dokumentarfilm skrevet og regissert av Yariv Mozer, forsøker til en viss grad å gjøre nettopp dette. Filmen er basert på opptak av et nylig gjenfunnet intervju med Ben-Gurion som aldri før har vært …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal