Et stille statskupp på internett


I oktober sa en tidligere utsending for president Jimmy Carter, Steve Pieczenik, at Hillary Clinton hadde gjennomført et «stille statskupp» på internett for å ta over som president – men at sentrale folk fra FBI og amerikansk etterretning startet et motkupp. Det skal da ha vært dem (og ikke russerne) som serverte materiale til Julian […]

Tunander er professor emeritus fra PRIO.
Email: ola@prio.no
Publisert: 2016-11-17

I oktober sa en tidligere utsending for president Jimmy Carter, Steve Pieczenik, at Hillary Clinton hadde gjennomført et «stille statskupp» på internett for å ta over som president – men at sentrale folk fra FBI og amerikansk etterretning startet et motkupp. Det skal da ha vært dem (og ikke russerne) som serverte materiale til Julian Assange og WikiLeaks. De kommer til å gå til sak mot Clinton, sier Pieczenik, og snakker om en andre amerikansk revolusjon til støtte for Donald Trump. Var dette utspillet et October surprise – et desperat propagandatriks i sluttfasen av presidentkampanjen? Eller var det et virkelig opprør innenfor USAs hemmelige tjenester?

Sentral mann. Da FBI-sjefen James Comey ble nødt til å gjenoppta etterforskningen av Hillary Clinton ti dager før valget, kom det etter alt å dømme som følge av et opprør innad i FBI. I juli droppet Comey og FBI anklagene mot Clinton. Hun hadde vært «ekstremt uforsiktig», men hennes håndtering av gradert materiale var ikke kriminell, sa Comey. Mange i FBI ble opprørte. Da en ny epostskandale blusset opp rundt hennes rådgiver Huma Abedin og dennes tidligere ektemann, kom konflikten nok en gang til overflaten – og epostene handlet ikke kun om nakenbilder.

Steve Pieczenik sier at Hillary Clintons korrupsjon åpner for at USA kan styres av andre stater.

Steve Pieczenik har jobbet for mange av USAs presidenter – fra Richard Nixon til George H.W. Bush – og har hatt flere sentrale stillinger, blant annet som Deputy Assistant Secretary of State. Han har også vært rådgiver i terrorismespørsmål.

I 1978 var han president Carters utsending i Italia, der han skulle «megle» i kidnappingen av den tidligere italienske statsministeren Aldo Moro. Ifølge Moros kone ble Aldo Moro i 1974 truet på livet i USA. Moro ville samarbeide med den politiske venstresiden for å oppnå stabilitet i Italia. Henry Kissinger hadde da sagt at dersom Moro insisterte på dette, kom han til å måtte betale dyrt. Den 16. mars 1978 skulle Italias parlament stemme over dette «historiske kompromisset». På vei til parlamentet ble Moro kidnappet – i en militært profesjonell operasjon. Livvaktene i bilen ble skutt, Moro ble tatt og holdt skjult av De røde brigader. Statsminister Guilio Andreotti, innenriksminister Francesco Cosiga og amerikanerne ville ikke forhandle. Steve Pieczenik fortalte i 2008 at Moro hadde begynt å avsløre gradert …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal