Statoil tjener penger på oljefracking i omstridt indianerterritorium

Indianerne kjemper nå i fremste rekke mot klimaforandringene. Amerikanske myndigheter fnyser av det. Overgrepene mot urbefolkningen fortsetter sin uavbrutte historie.

Demonstranter foran Det hvite hus i september. FOTO: AFP PHOTO / JIM WATSON
Hans-Georg Kohler
Kohler er fast anmelder for Ny Tid.

Systematikken og strategien som har blitt brukt for å utrydde Great Plains-indianerne, er like grusom som grufull: Først slaktet man ned millioner av bøfler slik at urbefolkningen ikke lenger kunne være selvforsynte med mat og klær. Deretter tok man landet de bodde i, med makt. Nå bidrar Norge ved Statoil til å frata indianerne det absolutt siste verdifulle de har på jordflekkene de sitter igjen med: rent grunnvann og drikkevann. I 2011 kjøpte Statoil det amerikanske oljeselskapet Brigham Exploration for 24,5 milliarder norske kroner. Ifølge Statoil har selskapet en sterk posisjon i de attraktive oljeforekomstene Bakken og Three Forks i Williston-området i Nord-Dakota og Montana. Statoils strategi er å posisjonere seg som en ledende aktør i USAs raskt voksende industri for utvinning av landbasert olje og gass, sa daværende Statoil-konsernsjef Helge Lund dengang.

FOTO: Alex Wong/Getty Images/AFP
FOTO: Alex Wong/Getty Images/AFP

I dette området lever de siste gjenlevende fra Lakota-indianerstammen. Alt tyder på at urbefolkningen står ovenfor en håpløs kamp mot oljeindustrien. I de neste 20–30 årene kommer utvinningen til å øke voldsomt, med hundrevis av nye oljebrønner på forhenværende indianerterritorium. Det som skjer nå, er et siste omfattende overgrep mot de gjenlevende indianerne, som slutter seg til en lang rekke infame historiske avtalebrudd mot urbefolkningen.I helgen ble over 130 demonstranter som aksjonerte mot Dakota Access Pipeline arrestert av politiet i Morton County i Nord-Dakota. Politiet brukte pepperspray. Oljen som skal pumpes gjennom rørledningen, kommer nettopp fra Bakken/Three Forks-feltet. Oljefeltet er en del av det enorme Williston-bassenget, som strekker seg over fire delstater – Nord- og Sør-Dakota, Minnesota samt Saskatchewan i Canada. Williston Bassin er blant de aller største oljefeltene i USA, og er beregnet til å inneholde over 3,6 milliarder fat olje. Investorer fra hele verden fracking_wells_western_wyoming-v3_717strømmer til Bakkenfeltet. Utvinningsmetoden fracking er svært omstridt. Metoden går i korte trekk ut på å injisere væske under trykk gjennom et borehull, for på den måten å få de  gassrike skiferlagene til å sprekke, sånn at skifergassen frigjøres og kan samles opp. Miljøfølgene av fracking er mange: forurensning av grunnvannet, metangassutslipp til atmosfæren, luftforurensing, forurensning gjennom gifige kjemikalier, borreslamsavfall, ekstrem vannforbruk ved utvinningsproduksjon i vannfattige områder samt jordskjelvfare.

Alt tyder på at urbefolkningen står ovenfor en håpløs kamp mot oljeindustrien.

a1a35fc1-5bc1-4cbf-b0b7-2933d72951b9Indianermyten. Hva er det verden egentlig driver med? Apache-kamphelikoptre, Tomahawk-missiler, Cherokeejeeper? Alle husker Tomahawk-rakettene som slo ned i Bagdad i 2003. Apache-helikoptre som meier ned «terrorister» med mega-maskingevær. Ord og begreper lånt fra indianerspråket. Indianerne ble stemplet som de første terroristene i det lovede landet Amerika. Vi europeere trengte fiendebildet – den ville, gale, usiviliserte urinnvåneren som hylte og skrek og var utkledd som et fugleskremsel. Vi måtte spinne en evig myte rundt disse fremmede menneskene som sto i vår vei og levde i landet vi ville ha. Det var de som skalperte, lemlestet, torturerte, skar opp kvinner og barn, halshugde og brente. Har du hørt det før? Indianerrasismen er en egen, veletablert vestlig kultur. Den har blitt dyrket frem gjennom hundrevis av år ved hjelp av målrettet propaganda. Gjennom litteratur, fortellinger, illustrasjoner, bilder, film og show. Vi har blitt oppfostret med cowboykitsch og Hollywood-klisjeer, som henger som en blodig rullegardin foran øynene våre. Buffalo-Bill. Sølvpilen. Triste Gufas. Har man empati med indianere, blir man fort sett på som håpløst naiv, dum og romantiserende bakstreversk. Ugh, ugh – danse rundt totempælen og svinge tomahawken med fjær i håret, liksom.

Fantasien fra filmene har preget vår firkantede oppfatning av indianerne. Vrangforestillingen har vært vårt sanne bilde av urbefolkningen. Indianere er «late og dumme», de stjeler hester, røver barn og er grimaseskjærende sinte. Dette har vi sett i utallige westernfilmer. Vi ser det fortsatt. De «ville» har vært underholdningsindustriens klovner. Vi plaffer dem ned, og vi elsker revolverheltene – selv om Danser med ulver med Kevin Costner gjorde et hederlig forsøk på å rette opp noe av dette.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

5 kommentarer

  1. Spørsmål og svar fra Statoils nettside:
    Vil opplyse om at også Statoil er tungt inne i DAPL som DnB nå får mye tyn for. Gjennom Bakken som dere ca eier en tredjedel av eier dere også store deler av DAPL. Kanskje på tide å kikke på disse aksjepostene mens det enda er tid. Før eller siden kommer vel oppmerksomheten til dere. Også dere har vel retningslinjer som bryter med dette. Ha forøvrig en god dag, og imøtekommer gjerne et svar. Mveh Eirik Gram Franck.

    Svar fra Statoil: Hei Eirik. Bakken er et stort område med store oljeforekomster, som er delt opp i tusenvis av små lisenser. Statoil har eierandeler i en del av disse. Statoil har derimot ingen eierandel i eller avtaler med DAPL. Ha en fin dag, mvh Statoil

  2. Takk for en informativ artikkel. Jeg mener det er veldig viktig å prøve å forhindre dette om ikke annet – men er redd for at det skal gå feil vei….

    • Takk ! – Vi får håpe at de grønne og SV øker presset slik som Dagbladet i dag på lederplass, flere og mer innflytelsesrike medier som NRK 1 må endelig på banen og si fra til politikken på høyeste hold, dette kan ikke Norge være bekjendt av lenger , trekkes finansieringen finnes det et reelt håp om at dette kan stanses. hilsen hg

    • Takk for opplysende artikel! Viktig at den voldsomme forurensningen gjennom fracking blir satt på dagsorden. hilsen hg

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.