– Stans øyeblikkelig!


Ansvarsfraskrivelsen er enorm, og behovet for medmenneskelighet i norsk våpenindustri er stort.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2014-09-03

Budskap. Jeg hadde aldri trodd at jeg måtte ty til Spice Girls for å kunne forandre verden, men det virker uunngåelig i skrivende øyeblikk:

«Stop right now! Thank you very much. I need somebody with a human touch.» Spice Girls har her et veldig viktig budskap til norske stortingspolitikerne:

«Stans øyeblikkelig, tusen takk. Vi trenger stortingspolitikere som viser medmenneskelighet».

Krigsforretninger. I år feirer Norge 200 år med grunnlov og demokrati, men gjennom salg av norsk krigsmateriell fratar vi andre mennesker muligheten til å skape sitt eget demokrati. Saudi-Arabia, Oman, De Forente Arabiske Emirater, Qatar og Kuwait er alle land som kan fråtse i norsk krigsmateriell. I år har regjeringen tillatt Kongsberggruppen (som staten eier 50% av) å inngå en milliardkontrakt for eksport av rakettsystem til Oman. Dette blir den største enkeltstående leveransen i Kongsberggruppens historie. På Changemakers sommerleir i juni aksjonerte over 100 unge hverdagsaktiviser mot norsk våpeneksport til autoritære regimer. I Oman kunne vi ikke hatt en slik demonstrasjon uten å risikere fengselsstraff. Menneskerettighetsrapportene er klare rundt hvem som lider under sultanatet; aktivistene. Fengsling, tortur og urettferdig rettsgang er vanlig i Oman.

Regelbrudd. Norsk diktatoreksport skjer på tross av at eksportregelverket tar høyde for at man ikke skal selge krigsmateriell til områder i krig og konflikt, og heller ikke til land som bryter grunnleggende menneskerettigheter. De autoritære regimene i Midtøsten skraper bunnen av lister over land som respekterer menneskerettighetene, men stortingspolitikerne protesterer lite mot salget av krigsmateriell til diktatorene. Ansvarsfraskrivelsen er enorm, og det gjør behovet for medmenneskelighet i norsk våpeneksportpolitikk vanvittig stort. Hvilken makt ligger i vår sal, igjen? Det virker som et spørsmål stortingspolitikere bør stille seg selv oftere. Vi leker ikke demokrati, akkurat slik som diktaturene ikke leker diktatur. Norske stortingspolitikere kan være med på å kutte navlestrengen mellom fredsnasjonen Norge og menneskerettighetsforbryterne.

Abonnement halvår kr 450

Ansvarliggjøring. Changemaker, i likhet med Spice Girls, mener at vi må stanse. Ikke bare må vi stanse diktatoreksporten, men vi må sørge for mer åpenhet, mer debatt og ansvarliggjøre Stortinget. Derfor vil …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)