Ståle Eskeland – et minneord

Ståle Eskeland er død. Hvem vil tørre å stille de aller vanskeligste spørsmålene nå?

Ståle Eskeland er død (25.08.1943–26.12.2015). For de av oss som ikke kjente ham dypt som person, men som en alltid velkommen stemme i media når noe viktig var på gang, som en vennlig bowlingspiller eller en man kunne ringe og få råd av – er det også blitt tomt. Ståle Eskeland er død. Hvem vil tørre å stille de aller vanskeligste spørsmålene nå? Spørsmålene som så mange frykter og flykter fra. Hvem vil ta opp arven med å grave frem de tyngste sakene, plassere dem i våre avgjørende juridiske rom, og samtidig gjøre det forståelig for oss menige i media og i samtalene? Hvem vil, som han, kunne balansere det rettferdsdrevne og fandenivoldske sinnet – som må ha ligget bak de mange gjenopptakelsesbegjæringene, gravingen og konfrontasjonene han engasjerte seg i gjennom hele livet – med den saklige, informative og alltid vennlige og konstruktive formen som var hans? Hvem har i dag hans evne til å tørre å sette sammen de små brikkene til de tunge, alvorlige argumentene? Tørre å rette dem også mot makten når den har et ansikt og et navn? – Som ikke fryktet ledere, pengemakt eller karrieretap. Rettssikkerheten vi alle er avhengige av er ikke naturgitt.
. . .

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

En landbrugsklynge – et topmoderne industrielt kompleks

MAD: Problemet er adgangen til mad. Alle skal spise for at leve. Skal vi spise, må vi købe. For at købe, må vi arbejde. Vi spiser, fordøjer, og skider.

Dydens diktatur

KINA: Kinas kommunistparti praler i dag med, at det er i stand til at genkende enhver af landets 1.4 milliarder borgere inden for få sekunder. Europa må finde alternativer til den stigende polarisering mellem Kina og USA – mellem et statsligt overvågende diktatur og den liberalistiske individualismes hensynsløse selvudlevelse. Måske en form for anarkistisk samfundsorden?

Protest kan koste deg livet

HONDURAS: Nina Lakhanis farlige søken etter sannheten bak drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres ender opp i flere spørsmål enn svar.

Det kulturelle bindemiddelet

ROMAN: DeLillo iscenesetter en slags allmenn, paranoid tilstand, en mistenksomhet som har global rekkevidde.

Kreativ ødeleggelse

SØPPEL: Norge er ikke rigget for tekstilsortering. Selv om vi sorterer søppel, er vi ikke i nærheten av steder i Japan, som kan resirkulere i 34 ulike kategorier. Der er målet at kommunene ikke sitter igjen med noe avfall – og uten søppelbiler!

Kontrollsamfunnet og det uregjerlige

SENMODERNE: Mennesker i dag får mer og mer kontroll over omgivelsene – men mister kontakt med verden. Hvor går grensen for målinger, kvalitetssikringer, kvantifiseringer og byråkratiske rutiner?