Stadig flere selvmord

Fortvilte asylsøkere i Danmark nekter å ta til seg føde - eller avslutter livet selv.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 07.07.2006

19. juni valgte den iranske småbarnsfaren Majid Samavi å begå selvmord.

Livet som asylsøker på Hanstholm Asylcenter i Danmark ble for tøft.

Antallet selvmordsforsøk ved danske asylsentre har økt betraktelig, melder Dansk Røde Kors, som driver de fleste av sentrene. Minst 38 asylsøkere har begått selvmord i Danmark de senere årene. Antallet selvmordsforsøk er langt høyere. Fra 2002 og frem til 19. juni i år har 196 personer forsøkt å ta sitt eget liv ved Røde Kors’ asylsentre. De har totalt forsøkt 231 ganger, men bare to har lykkes. I midten av juni var det allerede registrert flere selvmordsforsøk i 2006 enn i hele 2005.

Majid Samavi fikk endelig avslag på asylsøknaden sin fredag 16. juni, og fikk beskjed om å reise tilbake til Iran. Samme dag skal han for første gang ha forsøkt å ta livet sitt. Han lyktes ved andre forsøk.

Hendelsen har satt i gang en ny asyldebatt i Danmark. Fem iranske asylsøkere, som er i samme situasjon som Samavi var, sultestreiker foran Folketinget i København. Sultestreiken har pågått siden 19. juni.

– To-tre personer går ut i sultestreik årlig. De fleste er kortvarige, men denne har vart i over 14 dager, sier Isabel Fluxá Rosado, informasjonsmedarbeider ved Dansk Røde Kors’ asylavdeling.

Jørgen Chemnitz, leder ved asylavdelingen, sier til avisa Politiken at selvmordsforsøkene ofte er et signal om maktesløshet, og et rop om hjelp, heller enn et ønske om å avslutte livet.

Den danske regjeringen beskyldes av opposisjonen for å la seg diktere av det innvandringsfiendtlige Dansk Folkeparti i innvandrings- og asylpolitikken.

– Den danske regjeringen er tilsynelatende likeglad overfor hva som skjer med asylsøkerne. Det som skjer er urettferdig, og ligner ikke Danmark. Men slik har utviklingen vært med den borgerlige regjeringen, sier Agnes K. Horvath, som er med i støttegruppen rundt de sultestreikende og representerer partiet Enhedslisten.

Kommentarer