Her er Årets Nordmann 2010


Maria Amelie (25) ble født i Kaukasus. De siste åtte årene har hun levd ulovlig og i skjul i Norge. 16. desember kårer Ny Tid forfatteren av «Ulovlig norsk» til Årets Nordmann 2010. Les hvorfor her.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2010-12-16

Priset. 16. desember kl. 12 delte ukemagasinet Ny Tid ut prisen «Årets Nordmann 2010» på Littereraturhuset i Oslo.

Tradisjonen tro ble prisvinneren informert om juryens konklusjon via telefon kl. 12 på FNs menneskerettighetsdag, 10. desember.

Juryens begrunnelse 2010:

«Med denne boken vil jeg at ditt liv skal forandres.

Jeg vil at du etter å ha lest denne boken skal løfte blikket og se verden annerledes. Jeg vil at du skal se perspektiver, ikke detaljer. Jeg vil at du skal se solnedgangen i horisonten og ikke skjermen på datamaskinen din.»

Abonnement halvår kr 450

Med disse ord innleder Årets Nordmann 2010 sin debutbok fra i høst: «Ulovlig norsk». Hun ville forandre våre liv, vel vitende om at hun også satt sin egen livssituasjon i fare. For Årets Nordmann 2010 har ikke status som norsk statsborger. Ifølge norske myndigheter er 25-åringen ikke engang norsk. Til tross for at hun har bodd åtte år i landet, til tross for at hun har universitetsutdanning fra Trondheim, til tross for at hun skriver kronikker og boksider på perfekt norsk, og er frivillighetssjef for noen av Norges største festivaler.

I et intervju i høst fortalte hun at har ett stort ønske: Å få betale skatt. Til Norge. Hennes hjemland.

Men hun får ikke lov. Årets prisvinner er nemlig papirløs. Uten lovlig opphold. Fordi UDI har vedtatt at hun skal dra. I likhet med tusener på tusener på andre her i landet. Mange har etablert et liv her – med familie, barn og jobb. Men få tør stå fram. Ved å gi seg til kjenne, kan de miste alt.

Det kunne, og kan fremdeles, Årets Nordmann 2010. Hun har levd store deler av livet i skjul. Hun lever ennå på hemmelig adresse, men hun har også tatt skrittet ut av skyggene. I boka forteller hun om hvordan hun alltid har måtte se seg over skulderen, men også om hverdagsheltene, «de lovlige norske», som har hjulpet henne.

Ved å skrive boka om sitt liv, har Årets Nordmann satt seg i en usedvanlig utsatt posisjon. Hver høytlesning og debatt representerer en fare for pågripelse. Men ved å fortelle sin historie, har hun tvunget oss, «det store norske vi», til å ta …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)