Sri Lanka ber Norge stoppe hjelp til Tigrene

Myndighetene i Sri Lanka har ifølge srilankisk media bedt Norge om å stanse den økonomiske støtten til Tamiltigrene.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det har ikke gått upåaktet hen at Ny Tid for to uker siden skrev om Norges millionstøtte til de terrorstemplede Tamiltigrene (LTTE) som kjemper for en uavhengig stat på Sri Lanka.

En rekke medier i Sri Lanka har henvist til nyheten om at norske myndigheter har støttet LTTE med 17,5 millioner kroner fra 2002 til 2004.

Ifølge Utenriksdepartementet fortsetter støtten til det som omtales som Tamiltigrenes fredssekretariat i inneværende år «på omtrent samme nivå til samme formål». Ved utgangen av året vil derfor anslagsvis rundt 25 millioner kroner ha blitt utbetalt til organisasjonen som ledes av V. Prabhakaran, etterlyst av Interpol for «drap, organisert kriminalitet og terrorisme».

Mange har henvendt seg til Ny Tid de siste ukene og lurt på hvorfor Norge støtter en terrororganisasjon. Selv utenlandske ambassader i Norge har kontaktet Ny Tid og uttrykt sin overraskelse over dette.

Nå ser det ut som også myndighetene i Sri Lanka tar affære i forhold til den norske støtten. For ifølge en artikkel på den srilankiske nettavisen ColomboPage tidligere denne uken, siteres «informerte kilder» på at Sri Lankas myndigheter har bestemt seg for å be Norge om å stanse bistanden til LTTE.

Ingen kommentar fra UD

Ny Tids forsøk på å få en bekreftelse fra Utenriksdepartementet på dette, resulterte i følgende e-post fra fungerende informasjonssjef i UD, Odd Naustdal:

«Når det gjelder denne henvendelsen, ber jeg deg vennligst rette den til Sri Lankas myndigheter. Det ville være feil av Norge å kommentere partenes kommunikasjon med oss i fortrolige samtaler. Det bør Sri Lankas myndigheter selv få anledning til å svare på.»

Imens fortsetter usikkerheten om veien videre for fredsforhandlingene i Sri Lanka. Nyvalgt president, Mahinda Rajapaksa, har varslet en full gjennomgang av våpenhvileavtalen med Tamiltigrene og Norges rolle i fredsprosessen. Det er ventet at han kommer med en offisiell uttalelse om dette etter sitt planlagte India-besøk i midten av desember.

Forrige uke meldte Hindustan Times at lederen for utbryterne fra Tamiltigrene i den østre delen av Sri Lanka, oberst Karuna, ønsker at India og Storbritannia skal erstatte Norge som mekler.

Lederen for LTTE, Prabhakaran, holdt på sin side en tale på det Tamiltigrene kaller «Heros Day» – «Heltenes dag» – på søndag 27. november. Her ga han den nyvalgte presidenten frist til neste år på å komme med en «akseptabel løsning». Hvis ikke varslet han at LTTE ville intensivere sin kamp for frigjøring.

Horebesøk under forhandlinger

Mer selsom var talen Anton Balasingham holdt på «Heltenes dag» for en stor forsamling eksiltamiler i London. Balasingham var Tamiltigrenes sjefsforhandler under fredsforhandlingene Norge tilrettela før de brøt sammen i 2003.

En av forhandlingsrundene foregikk i Bankok, Thailand. I talen på «Heltenes dag» avslører Balasingham at de unge i LTTEs delegasjon «snek seg bort» fra forhandlingene på ettermiddagen for å «shoppe» på Bankoks utallige bordeller.

Til stor latter og plystring fra forsamlingen – Ny Tid sitter på lydopptak fra Balasinghams tale – forteller så LTTE-lederen at også han ble med på bordell for å sjekke opp «de dukkeaktige» thailandske horene.

Hans hvite kvinne – Balasingham er gift med en australsk kvinne – holdt ham imidlertid i tømmene og hindret utskeielsen med thailandske horer. Forteller altså Balasingham selv – til stor latter og hoiing fra salen.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here