Språklig oppvask

Den tysk-tyrkiske journalisten, aktivisten og forfatteren Kübra Gümüsay skriver i Sprache und Sein >om hvordan språket – eller språkene – vi vokser opp med, preger tankesett, oppførsel, oppfattelse av tid, omgivelser, rom, relasjoner, kjønn og så videre. Hun skriver: «Språk åpner og begrenser verden for oss – på samme tid.» Åpner ved at vi kan kommunisere med hverandre, og snevrer inn verden med sine språklige begrensninger, som for eksempel mangelen på vokabular.

Forfatteren tar utgangspunkt i egne personlige opplevelser i Tyskland og England med sine to språk, tysk og tyrkisk. Jeg blir dratt inn i hennes selvopplevde hendelser med blant annet diskriminering, siden hun har valgt å bruke det religiøse plagget hijab, noe som gjør fortellingen sårbar og intim.

Språkets arkitektur

Bokens første del handler om å skape en bevissthet rundt språkets arkitektur, struktur og oppbygning, og hvordan dette er med på å forme og styre vår oppfatning av oss selv og andre.
Tysk viser hvordan språket kan påvirke individet og samfunnet som bruker det, særlig når det kommer til kjønn. På tysk er det et skille mellom hun- og hankjønn – man har tre kjønn på tysk–  i motsetning til språk som swahili, usbekisk, armensk, finsk og tyrkisk. På tyrkisk bruker man det kjønnsnøytrale ‘o’ om ‘han’ eller ‘hun’.

Gümüsay forteller om hvordan hun alltid måtte rette på sønnen når han brukte feil kjønn på tysk. Selv om hun forbedret språket hans hver gang hun korrigerte ham, stilte hun seg også kritisk til dette: «Hvorfor lærer jeg ham å se på mennesker ved å plassere dem i kategorien ‘mann’ eller ‘kvinne’ før viktigere egenskaper kommer til uttrykk?»

Hvorfor gjorde hun egentlig det? Jo, fordi språket tvinger henne . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Abonnement kr 195 kvartal