Spotify selger dine brukerdata

DATASALG: Spotify gjør mer enn å strømme musikk. De driver også en omfattende profilering av sine brukere og omsetter denne informasjonen kommersielt.

Kjetil Korslund
Idéhistoriker og fast kritiker i Ny Tid.
Email: kjetkor@online.no
Publisert: 08.10.2019
           Spotify Teardown. Inside the Black Box of Streaming Music Forfattere
Forfatter: Maria Eriksson Rasmus Fleischer Anna Johansson Pelle Snickars Patrick Vonderau
MIT Press, USA

Strømmetjenesten Spotify ønsker ikke å bli kikket i kortene. De ønsker selv å kontrollere publikums oppfatning av hva de holder på med, og ikke minst hva de har gjort tidligere. Gründerne Martin Ek og Martin Lorentzon snakker i dag gjerne om hvordan det var en tidlig musikkinteresse som var drivkraften deres, men opprinnelig jobbet de med en fildelingstjeneste for alle typer digitalt innhold, som lignet på den (ulovlige) fildelingstjenesten The Pirate Bay. Spotify ble offisielt lansert i 2008, men hadde da vært virksom et par år allerede som et lukket piratnettverk: Brukerne lastet opp musikk de hadde på sine private PC-er og delte den med nettverket.

I mai 2017 sendte Spotifys juridiske avdeling et brev til forfatterne av denne boken vedrørende et pågående forskningsprosjekt de var involvert i, kalt «Streaming Heritage: Following Files in Digital Music Distribution». Spotify påsto at akademikernes prosjekt hadde brutt reglene for bruk av Spotify og påpekte at dette kunne utløse et erstatningskrav. Det kom etter hvert fram at Spotify også hadde forsøkt å stanse den finansielle støtten prosjektet fikk fra det svenske Vetenskapsrådet.

Samler brukerdata

Spotify ønsker å kontrollere bruken av Spotify, men ønsker ikke å bli kontrollert selv. Som a …… OBS. Se under …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)
Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.