Spotify selger dine brukerdata


DATASALG: Spotify gjør mer enn å strømme musikk. De driver også en omfattende profilering av sine brukere og omsetter denne informasjonen kommersielt.

Idéhistoriker og fast kritiker i Ny Tid.
Email: kjetkor@online.no
Publisert: 2019-10-08
       
Spotify Teardown. Inside the Black Box of Streaming Music Forfattere

Strømmetjenesten Spotify ønsker ikke å bli kikket i kortene. De ønsker selv å kontrollere publikums oppfatning av hva de holder på med, og ikke minst hva de har gjort tidligere. Gründerne Martin Ek og Martin Lorentzon snakker i dag gjerne om hvordan det var en tidlig musikkinteresse som var drivkraften deres, men opprinnelig jobbet de med en fildelingstjeneste for alle typer digitalt innhold, som lignet på den (ulovlige) fildelingstjenesten The Pirate Bay. Spotify ble offisielt lansert i 2008, men hadde da vært virksom et par år allerede som et lukket piratnettverk: Brukerne lastet opp musikk de hadde på sine private PC-er og delte den med nettverket.

I mai 2017 sendte Spotifys juridiske avdeling et brev til forfatterne av denne boken vedrørende et pågående forskningsprosjekt de var involvert i, kalt «Streaming Heritage: Following Files in Digital Music Distribution». Spotify påsto at akademikernes prosjekt hadde brutt reglene for bruk av Spotify og påpekte at dette kunne utløse et erstatningskrav. Det kom etter hvert fram at Spotify også hadde forsøkt å stanse den finansielle støtten prosjektet fikk fra det svenske Vetenskapsrådet.

Samler brukerdata

Spotify ønsker å kontrollere bruken av Spotify, men ønsker ikke å bli kontrollert selv. Som alle brukere av tjenesten har oppdaget, har den forandret seg fra et musikkbibliotek til en katalog av stemninger – «moods» – som de tilbyr spillelister til. De kommer også med personlige forslag basert på hva brukeren allerede liker. Hensikten er å få brukerne over på kuraterte lister, siden Spotify har kommersielle avtaler med produsenter av slike.

pixabay

Spotify driver en omfattende innsamling av brukerdata. Ikke bare til eget bruk; informasjonen selges også til andre aktører og annonsører. Hvis du leser den juridiske avtalen du må akseptere for å kunne bruke Spotify, vil du se at de ønsker tilgang til personlig informasjon på din …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?