Fra splintret barndom til politisk performance

En inderlig ømhet stiger frem, men også et sinne på vegne av barnet Kate.

Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør.

Demonologi. Kate Pendrys liv og kunst

Marie Laland Ekeli

Transit forlag

Norge

Kate Pendry kom til Norge i 1995 og ble hurtig en markant stemme via provoserende performance og bitende samtidsdramatikk. Før hennes oppfriskende inntog, var friteaterarenaen mest for de spesielt interesserte. Pendrys kontroversielle temavalg og politiske grep fikk det til å koke på medias førstesider. Tilbakeholdne nordmenn ble rasende med hatytringer, samfunnsdebatt og stor publikumsrespons. Pendrys kunstytringer traff med stor kraft.

Britiske Pendry begår en av sine mange karakterer, Dead Diana. Hennes performance refser populærkulturens hyllest og ikonifisering av folkets prinsesse Di. Maltrakterende portrettering, men like fullt en dyp varme for kvinnen fanget i medias klør. Lite visste Kate om at dette er et forvarsel om hennes egen sjebne og sammenbrudd.

Tabloid aggresjon. Journalist og tegneserieskaper Marie Leland Ekeli, kjent for boken Bra Damer (2010), begir seg inn på noe så dristig som å fange Kate Pendrys liv og virke med sin penn. Til hjelp får hun mer enn 1500 presseartikler fra Pendrys personlige arkiv, private fotografier, samlede dramatiske tekster og sykejournaler. Ekeli tegner godt. Hun veksler lekent mellom tegneseriefortelling, Rolling Stones-intervju med mer.

Men hun balanserer også på den hårfine eggen som oppstår i det Pendry blir alvorlig syk. Hvilke hensyn bør tas, til kunsten og mennesket? Her klarer biografien å skape en beretning om noe mer. Denne lekre boken i coffetableformat glinser forførende. Det som lokker er innenfor permene. En raus samtale som pågår over flere år danner Demonologis fundament. Ikke minst danner denne herlig komplekse og innsiktsfulle biografien en nødvendig motvekt til den tabloide aggresjonen som var nær ved å knuse kunstneren fullstendig.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL