Spirituelt DNA

Hva er våre livsfortellingers plass i den store sammenhengen?

Kjetil Røed

The Chaos Within
Regi og manus: Yakov Yanai Lein,
Foto: Yakov Yanai Lein, Hemla Lein
Filmen strømmes her.

Yakov Lein – som både er regissør og hovedperson i The Chaos Within – er en ung mann på avveie. Han er født og oppvokst i Tel Aviv i et ortodokst hasidisk hjem i bydelen Bnei Brak. Hans foreldre er skilt, men hans mor har funnet en ny mann. Ikke en hvilken som helst mann, heller, men kabbalisten Rabbi Ashlag, som også gjorde moren dypt troende. Men så døde han og etterlot moren i en åndelig krise. Hun var på sporet av noe, en åndelig sannhet, gjennom Ashlag, men så forsvant han. Hun studerer Toraen dagen lang. «Rebbe lærte min mor kabbalah, så forsvant han,» forteller Yakov.

 

Screen Shot 2015-12-17 at 17.22.21

Passord: ch40s

Morens nærmeste er hennes omkomne ektemann eller Toraen. For selv om hun danser, smiler og ler, er hun en fjern mor. Hun er ikke varm, hun er ikke kjærlig. Hun vil ikke engang gi Yakov en klem («jeg hater det, særlig bakfra»). Under en kabbala-konferanse i Moskva forteller hun ham at han er et null, «som de fleste andre». Hun er fjern for ham og kanskje for seg selv, men Yakov prøver å finne ut av hvem hun er, som han prøver å lokalisere seg selv, gjennom hele The Chaos Within. Kommer han nærmere henne, kommer han tettere på hvem han selv er, tenker han. Kanskje det er derfor han har lagd denne filmen – for å skape et skjerpet blikk på seg selv og henne? Kanskje filmen er et familieterapeutisk redskap? Et medium for å gjenoppfinne en familie, lokalisere opp en morsvarme, skape et hjem?

Alternativ identitet. Det er en særegen historie – og et unikt livskart – Yakov Lein tegner opp. Bnei Brak, stedet der han bodde sammen med sin ultraortodokse familie, var en tradisjonsbundet område, hvor man skulle lære Toraen og ha sidelokkene som passet seg for en ung jøde i Tel Aviv. Men Yakov klarer ikke knytte seg til kabbalaen. Han klarer ikke identifisere seg med sin jødiske identitet, han klarer ikke å tenke seg med i den jødiske historien, og han klarer ikke gro de lange lokkene.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.