Spionasjens personlige kostnader


Javier Marías’ forfatterskap har en sterk anti-autoriær nerve som er subtil og uten illusjoner.

Novelist & book reviewer.
Email: gregnidaros@hotmail.com
Publisert: 2019-01-02
Berta Isla
Forfatter: Javier Marias
Penguin Books, England

De som har sett serien Le Bureau på NRK, har fått et bra innblikk i hvordan agenter sjonglerer med identiteter for å overleve, samtidig som de forsvarer samfunnet og staten mot terroranslag og kontraspionasje. Midlene og metodene man bruker, er legio, det vil si amoralske, og en god agent klarer også å tilpasse seg nye omgivelser raskt, blant annet ved stadig å bruke nye identiteter. I sin store trilogi Tu rostro mañanas (på engelsk: Your Face Tomorrow) tok Javier Marías for seg temaet spionasje, og i Berta Isla vender han tilbake til spionenes verden.

Hovedkarakteren Berta Isla er gift med ungdomskjæresten Tomás Nevinson, som er spansk-engelsk, lingvistisk begavet og dessuten en briljant imitator – faktisk så god at han kunne gått rett inn i underholdningsbransjen. Han og Berta forlover seg før han drar til Oxford for å studere. Der blir han utsatt for et komplott og tvangsvervet inn i MI6: som språkmektig og med en ekstrem evne til å gli inn i roller og identiteter passer han perfekt for utenlandsoppdrag.

Marías forfatterskap berører ofte temaet «individet versus staten».

Her kunne boken fortsatt som en tradisjonell spionroman, men Marías forskyver perspektivet og lar Berta overta fortellingen. Vi blir dratt inn i hennes liv, med en ektemann som er bortreist i lange tider på hemmelige oppdrag han ikke kan fortelle noe om, siden alt han avslører, kan sette andre agenter i livsfare. Handlingen er satt til slutten av den kalde krigen, og under Falklands-krigen i 1982 drar Tomás ut på et nytt oppdrag – og forsvinner for godt. Berta sitter alene igjen i Madrid med to små barn. Etter hvert som årene går, godtar hun at Tomás er død, sannsynligvis drept ute på oppdrag. Verken utenriksdepartementet i London eller MI6 vil bekrefte dette, men de ber henne godta situasjonen og starte et nytt liv, uten Tomás. Etter 14 år i dekning i England dukker han likevel opp igjen i Madrid, og de to prøver å leve sammen: ikke som et ungt, nygift par som de var da han forsvant, men som to førtiåringer som begge har mistet et halvt liv på grunn av storpolitikken de har ofret seg for.

Kostnadene

Selve offeret – ventetiden begge må gjennomleve, uten å vite om de vil se hverandre igjen – får episke …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)